Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar är redo att frikoppla grönsaker
EU-länderna är överens om att stöden för odling av frukt och grönsaker ska frikopplas. Det framgick då jordbruksministrarna på måndagen diskuterade den förestående frukt- och grönsaksreformen. Olika åsikter råder endast om tidtabellen.
Det är särskilt de sydliga, fruktproducerande EU-länderna som kräver längre övergångstider. Spanien. Portugal och Grekland vill bibehålla de kopplande stöden för bestämda produkter - framför allt citrusfrukter, tomater och plommon - för en bestämd tid framöver.
Ministrarna i andra medlemsländer uttryckte förståelse för oron och aviserade vilja till flexibilitet när reformen genomförs. Också kommissionen antydde förhandlingsberedskap, förutsatt att flexibiliteten inte äventyrar frikopplingen som övergripande mål.
Reformförslaget tar sikte på att integrera frukt och grönsaker i systemet med samlat gårdsstöd. Odlingsmarken berättigar till stödrättigheter enligt den frikoppling som gäller inom jordbrukets övriga sektorer.
Såsom tidigare kommer stöden till producentorganisationer också i fortsättningen att vara grundstenen i EU:s stödpolitik till frukt- och grönsakssektorn.
Bearbetningsstöden för bland annat citrus och tomater överförs i förslaget till gårdsstödet, vilket innebär att frukt och grönsaker fullt ut blir stödberättigade grödor till det frikopplade stödet. Återtag för destruktion som är helt EU-finansierade slopas.
Exportbidragen föreslås bli avskaffade då de numera utnyttjas i mycket liten utsträckning. Krishantering införs som stödberättigad åtgärd inom producentorganisationerna och kommer därmed att finansieras till hälften av EU.
Förslaget innehåller också åtgärder som ska minska odlarnas inkomstvariationer. Samtidigt blir tvärvillkoren obligatoriska för frukt- och grönsaksodlare. Det innebär att odlarna måste lägga minst 20 procent av sina utgifter på miljöåtgärder.
Sannolikt kan jordbruksministrarna klubba igenom reformen i juni. Frikopplingen kan träda i kraft redan år 2008 om medlemsländernas jordbruksministrar och parlamentet godkänner kommissionens planer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab