Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
20.4.2007 / Landsbygdens Folk
EU-länder vill raskt lindra tvärvillkoren
EU-kommissionens förslag att lindra och förenkla jordbrukspolitikens tvärvillkor får ett brett stöd bland EU-länderna. Det framgick då frågan diskuterades vid måndagens rådsmöte i Luxemburg. Ordförandelandet Tyskland efterlyser en överenskommelse redan i juni.
Det preliminära förslaget till lindrade tvärvillkor presenterades officiellt på måndagen för EU-ländernas jordbruksministrar. Trots att dagordningen inte förutsåg någon diskussion, tog flera ministrar till orda. Ministrarna var överens om att en reform av tvärvillkoren bör beslutas så fort som möjligt. Det tyska ordförandeskapets målsättning för en överenskommelse redan i juni förefaller därmed realistisk.
Kommissionen vill formulera ett konkret lagförslag redan till hösten, vilket i sin tur måste godkännas av rådet. Bland annat ska mindre förseelser inte längre resultera i oproportionerligt stränga sanktioner.
Kommissionen vill också förenkla den så kallade tiomånadersregeln. Enligt regeln måste jordbrukaren har förfogat över de anmälda skiftena under minst tio månader för att få gårdsstöd. Tvärvillkoren ska också införas i de nya medlemsländerna.
Övriga förenklingar och lindringar som kommissionen har föreslagit, kan regleras som ett förvaltningsbeslut utan att rådet måste ta frågan till ny behandling. Kommissionen vill bland annat göra det möjligt att förhandsanmäla arealkontroller på gårdarna upp till 14 dagar i förväg så länge syftet med kontrollerna inte äventyras.
Kontroller som rör foder och livsmedel, djurhälsa och djurens välbefinnande samt märkning och registrering av djur, ska emellertid förbli oanmälda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab