Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
13.4.2007 / Landsbygdens Folk
SLC vill ha fortsatt 141-stöd med i regeringsprogrammet
Genast i början av sin mandatperiod måste regeringen slutföra förhandlingarna med EU-kommissionen om en fortsättning på rätten att betala ut 141-stödet, anser SLC i sina krav på det kommande regeringsprogrammet. I nuläget pekar det mesta på en regeringsbildning med centern, samlingspartiet , sfp och de gröna. Antagligen fortsätter Juha Korkeaoja (c) som jord- och skogsbruksminister åtminstone en tid. Meningen är att regeringsprogrammet klarnar inom kort och efter det tar man itu med fördelningen av ministerposter. Målet är en ny regering i slutet av nästa vecka.
Ett av regeringens mål bör vara att påverka EU:s gemensamma jordbrukspolitik så att den jämnar ut skillnaderna i konkurrenskraft på den inre marknaden. Ett steg i den riktningen är ett enhetligt gårdsstöd i hela unionen.
Regeringen bör garantera tillräckliga budgetmedel till gårdsbrukets utvecklingsfond och en sund strukturutveckling för familjejordbruket.
Vid generationsväxlingar bör arvs- och gåvoskatten slopas.
Kravet på mer semester för husdjursproducenter och rätt till semester för pälsdjursfarmarna återfinns också på SLC:s lista.
På energiområdet bör regeringen gynna en ökad användning av inhemska bränslen från jordbruket och lindra beskattningen av småskalig biobränsleproduktion.
För att säkerställa en hållbar virkesförsörjning måste regeringen bland annat stöda skogsrådgivningens verksamhetsförutsättningar. Skogsavdraget bör höjas så att det motsvarar virkesbeståndets verkliga anskaffningsvärde.
Vidare kräver SLC att regeringen upprätthåller en fungerande förbindelsetrafik i skärgården och ökar anslagen för enskilda vägar och de lägre vägnäten.
Regeringen bör även säkerställa det kustnära yrkesfiskets verksamhetsförutsättningar som en del av en nationell fiskeripolitik.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab