Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 30.4.2024
 Grattis Mirjam
13.4.2007 / Landsbygdens Folk
Regeringsprogrammets skrivningar är viktiga för jordbrukets framtid
- Regeringsförhandlingarna startar i dag och det är viktigt att vi kan få förståelse för våra synpunkter, och få med skrivningar i regeringsprogrammet som säkerställer jordbrukets framtida utveckling i hela Finland, framhöll NSP:s ordförande, riksdagsman Thomas Blomqvist när han talade vid förbundets vårmöte i Gumbostrand i Sibbo i onsdags.
Också från producenthåll är det viktigt att försöka påverka regeringsprogrammet så att jord- och skogsbrukets intressen beaktas. Regeringsbasen är ny och innehållet i den kommande regeringens politik därför speciellt intressant. Med tanke på lantbrukets och landsbygdens intressen torde den regering som nu ser ut att bli till inte vara speciellt problematisk, tror Blomqvist.
- Vi behöver en fortsättning på 141-stödet och framför allt en långsiktig förhandlingslösning. Kommissionen anser att stödet ursprungligen varit avsett som ett övergångsstöd och därför måste upphöra. För Finland och speciellt södra Finland är stödet fortfarande av stor ekonomisk och principiell betydelse, understryker Blomqvist och förutspår mycket svåra förhandlingar för den nya jordbruksministern, när förhandlingarna om stödets fortsättning inleds på försommaren.
- 141-stödet är nödvändigt för ett lönsamt jordbruk i södra Finland och för en rättvis jordbrukspolitik i hela Finland. Det är viktigt att EU erkänner särdragen i det finländska jordbruket, och att man ger förutsättningar för att primärproduktionen kan fortsätta i unionens alla delar.
SLC:s ordförande Holger Falck konstaterade att den kommande regeringen står inför en av periodens absolut viktigaste lantbrukspolitiska fråga, det vill säga förhandlingarna med EU-kommissionen om ett fortsatt och nationellt stöd till södra Finland.
- Regeringen bör efter att ha kommit överens med producentorganisationerna nå ett acceptabelt resultat i frågan för att vi även i fortsättningen skall kunna bedriva en jordbrukspolitik i vårt land som är möjligast rättvis mellan olika produktionsgrenar och regioner, poängterar Falck. Han påminde också om att betydelsen av att få in sådana skrivningar i regeringsprogrammet som leder till konkreta åtgärder.
NSP:s vårmötesförhandlingar förflöt utan större dramatik under ledning av sibboavdelningens ordförande Gösta Lundström. Under diskussionerna kom Tom Liljestrand från Liljendal med en uppmaning till producentorganisationerna. Han önskar de uppvaktar miljöcentralen för att få fart i behandlingen av de många anmärkningar gällande grundvattenområden som "godtyckligt ritats in på jordbruksområden".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab