|
13.4.2007 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet bromsar ekoförordning
Förhandlingarna om den nya EU-förordningen om ekologisk produktion har urartat till en regelrätt tvistefråga mellan kommission, råd och parlament. EU-parlamentet kräver mer medbestämmande om utformningen och har skjutit upp den slutgiltiga omröstningen.
Avsikten var att EU-parlamentet endast skulle avge ett ställningstagande så att ärendet därefter kunde föras vidare till ministerrådet. Men parlamentarikerna är inte nöjda med tågordningen och kräver dessutom ändringar i själva innehållet.
Den nya förordningen för ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter röstades ned av en bred majoritet i parlamentet. Hela 585 ledamöter röstade för en ökad medbestämmanderätt.
Detta motiveras med att förordningen omfattar produktion och distribution av förädlade produkter. Sådana ärenden omfattas av förfarandet om medbestämmanderätt för parlamentet, till skillnad från jordbruksproduktionen, där parlamentet endast måste konsulteras av rådet.
När det gäller själva innehållet i förordningen vill parlamentet framför allt ändra på tröskelvärdet för oavsiktligt inblandade genmodifierade organismer (GMO) i ekoprodukter. Kommissionen föreslår ett gränsvärde på 0,9 procent, medan parlamentets majoritet kräver en sänkning till 0,1 procent.
En knapp majoritet krävde också att kommissionen före nästa årsskifte ska lägga fram ett förslag till ett ramdirektiv. Direktivet ska reglera förebyggande åtgärder för att undvika kontaminering med GMO i hela livsmedelskedjan.
Parlamentet anser vidare att EU:s logotyp och standardmärkningen "ekologisk" ska vara obligatoriska så att konsumenterna oavsett land kan känna igen märkningen.
Parlamentet understryker att de nationella kontrollorganen måste upprätthålla de europeiska normerna. Medlemsländerna bör se till att nationella kontrollsystem gör det möjligt att spåra produkterna i varje fas av produktionskedjan.
Produkter som importeras från ett tredje land får saluföras som ekologiska inom EU om de uppfyller förordningens bestämmelser. Producenterna och importörerna måste kontrolleras lika strängt som i EU-länderna.
Tvärtemot kommissionen anser parlamentet att ekoförordningen också bör omfatta storskalig cateringverksamhet, personalmatsalar och andra storkök. Motiveringen är att storköken bearbetar ekologiska livsmedel.
Parlamentet ska nu förhandla med kommissionen och rådet om kraven på förändringar. Om institutionerna inte når samstämmighet inom två månader, måste parlamentet trots allt avge sitt utlåtande. Parlamentet kan därmed endast bromsa förslaget men inte blockera det.
|
|