Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
16.3.2007 / Landsbygdens Folk
EU utreder mat från klonade djur
Klonade djur är redan en realitet, men det oaktat saknar EU föreskrifter för hanteringen av livsmedel från klonade djur. EU-kommissionen har därför bett livsmedelsmyndigheten Efsa att utreda konsekvenserna.
EU-kommissionen konstaterar att tekniken för kloning av djur utvecklas snabbt. Kommissionens experter tror att livsmedel från klonade djur kommer att spridas till den globala livsmedelskedjan redan före år 2010. Detta aktualiserar behovet av ett regelverk som föreskriver hur man riskfritt ska hantera livsmedel från klonade djur och deras avkommor.
I Storbritannien väckte kalvar från klonade USA-djur uppmärksamhet i slutet av senaste år. Djuren importerades som embryon från amerikanska superkor och implanterades i brittiska mottagarkor.
Avkommor från klonade djur kan principiellt jämställas med varje kalv som föds naturligt. Detta innebär att produkterna inte direkt går att förbjuda. Den nuvarande lagstiftningen reglerar inte hantering av mat från klonade djur.
Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa ska nu utreda riskerna. EU-kommissionen vill bland annat veta om klonade djur utgör en risk för livsmedelssäkerheten, djurens hälsa, djurskyddet och miljön. Rapporten ska vara klar före början av augusti.
Oberoende av riskbedömningens utgång väntas livsmedel från klonade djur hamna i samma kategori som gentekniskt förändrade livsmedel. De kan bli svåra att marknadsföra till konsumenterna.
Till och med i USA är det kärvt. Flera amerikanska mjölk- och livsmedelskoncerner har redan sagt ifrån att de inte vill använda mjölk från klonade djur. Mejeriföretagen oroar sig över att kunderna i värsta fall överger deras mjölkprodukter.
Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är redo att godkänna mjölk och kött från klonade kor. Myndigheten vill före slutet av detta år lägga fram vetenskapliga belägg för att produkter från klonade djur inte utgör någon fara för konsumenterna. Inom de följande månaderna ska FDA formulera regler för den kommersiella produktionen.
Enligt studier som FDA hänvisar till, avviker mjölk från klonade kor inte från mjölk som produceras med konventionella djur. Halterna av protein, fett, antikroppar och laktos är identiska.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab