Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
23.2.2007 / Landsbygdens Folk
Sänkt matmoms påverkar inte producentpriserna
Livsmedelsindustrins organisationer vill att mervärdesskatten på livsmedel sänks från dagens 17 procent till 12 procent. Effekten av en sådan sänkning blir främst att maten i affären blir billigare och det skapas nya arbetsplatser, menar sakkunniga. En momssänkning inverkar föga på producentpriserna inom lantbruket.
Momsen på livsmedel är lika oberoende om det handlar om en inhemsk eller importerad produkt. Forskarna tror ändå att sänkt matmoms ökar efterfrågan på inhemska livsmedel.
- Konsumtionen av livsmedel ökar hela tiden. En sänkt matmoms skulle troligen leda till att konsumenterna väljer livsmedel av högre kvalitet. Konsumenterna skulle ha råd att köpa hälsosammare produkter. I stället för korvar gjorda på mjöl väljer konsumenten korvar med hög kötthalt, säger Pasi Holm vid Pellervo Ekonomiska Forskningsinstitut PTT.
- Särskilt konsumtionen av inhemska grönsaker, kött och fisk gynnas av en momssänkning, tror han. Holm är en av de forskare som står bakom den nyligen utgivna rapporten om vad sänkt moms på livsmedel får för effekter.
I rapporten har forskarna har också jämfört momssänkningen med sänkt inkomstskatt.
- Att sänka matmomsen gynnar låginkomsttagare, medan sänkt inkomstskatt främst gynnar de som har höga löner. Lägre moms på livsmedel verkar utjämnande på inkomstfördelningen, säger Holm.
Forskarna uppskattar att 80 procent av momssänkningen skulle synas i form av lägre konsumentpriser på livsmedel. Uppskattningen är baserad bland annat på hur det gått i andra länder där matmomsen sänkts. Exempelvis i Sverige sänktes matmomsen 1996 från 21 procent till 12 procent och 75 procent av sänkningen överfördes i konsumentpriset på livsmedel.
Om 80 procent av den föreslagna momssänkningen i Finland kanaliseras till matpriserna blir livsmedlen 3,4 procent billigare och 6.200 nya arbetsplatser skapas. Resten av sänkningen går i huvudsak till handeln och industrin. Sänkningen skulle kosta staten cirka 300 miljoner euro netto.
Momsen på livsmedel i EU är i genomsnitt cirka 5,5 procent. Av EU-länderna har Finland den femte högsta matmomsen, högst är momsen i Danmark där den är 25 procent. Livsmedel är förhållandevis dyra i Finland, vilket främst beror på momsen. Om momsen inte räknas med är priset på livsmedel i Finland 5 procent högre än EU-genomsnittet, enligt rapporten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab