Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
26.1.2007 / Landsbygdens Folk
Bli jordbrukare i öst via aktiebörsen
För de som är intresserade att av bli delägare i ett jordbruk utan att behöva smutsa ner händerna finns det nu en enkel lösning - köp aktier i det danska investeringsbolaget First Farms som är noterat på den nordiska aktiebörsen.
Verksamhetsidén för bolaget går ut på att investera i jordbruksföretag i Östeuropa. First Farms köpte sitt första företag år 2005 i Slovakien, Agra M som ligger 30 kilometer från huvudstaden Bratislava. Agra M har i dagens läge en mjölkbesättning på 950 kor och en medelproduktion på närmare 11.000 kg per ko.
I höstas gick First Farms in på den nordiska aktiebörsen. Aktieemissionen i början av december lockade 2.600 aktionärer att köpa aktier för sammanlagt nästan 60 miljoner euro. Samtidigt har bolagets ledning förhandlat med bankerna om ytterligare krediter, vilket gör att bolaget inom de närmaste åren kommer att satsa runt 100 miljoner euro på mjölk- och köttproduktion i Östeuropa.
First Farms begränsar inte sitt verksamhetsfält enbart till länder som är medlemmar i EU. De mest intressanta länderna för First Farms att etablera sig i är Rumänien, Slovakien, Ukraina och Ryssland. Fokus ligger på produktion av svin- och nötkött samt mjölk.
Även om First Farms är ute efter att tjäna pengar så är bolaget inte ute efter några snabba klipp. Meningen är att utnyttja det kunnande som redan finns i de företag som köps. Den kunskapen kombineras sedan med dansk know-how om husdjursproduktion och driftsledning.
Efter att Sovjetunionen kollapsade har svinköttproduktionen i länder som Ukraina och Rumänien sjunkit med 50 procent. Men enligt Kjeld Johannesen, som är verkställande direktör för den danska slaktjätten Danish Crown, finns det till exempel i Ryssland potential att öka antalet suggor från nuvarande 3 miljoner till över 11 miljoner. I Ukraina kan suggantalet också flerfaldigas till över 4 miljoner suggor.
Potentialen i öst ligger bland annat i att den ekonomiska tillväxten i länderna ger konsumenterna mer pengar, vilket ökar konsumtionen av griskött. Det ger exportmöjligheter för företag som Danish Crown och också möjligheter att utveckla den egna produktionen i länderna.
En tydlig hotbild är de internationella handelskedjorna.
- De sätter redan mycket hård press på producenter och slakterier i östra Europa, det vet jag med erfarenhet från Polen, berättar Johannesen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab