|
15.12.2006 / Landsbygdens Folk
Hårdare kamp om företagsstöden i Nyland
Nästa år börjar en ny programperiod för investeringsstöd för företag. Preliminärt räknar Nylands TE-central med en pott på 22 miljoner euro, av vilket 60 procent ska användas för företagsstöd och resten till utvecklingsprojekt. Summan är några miljoner euro högre än i år, men i och med att även småföretag som inte har anknytning till lantbruket kan ansöka om stödet delas kakan av många fler.
Vesa Niskanen, som basar över finansieringsenheten vid Nylands TE-central, säger att särskilt i Nyland är landsbygdens småföretag, eller mikroföretag, många.
- På TE-centralens område finns cirka 4.300 jordbruk och 5.700 småföretag på landsbygden.
Som småföretag räknas företag som sysselsätter under 10 personer på heltid.
Därför kommer det att i högre grad än tidigare avgöras lokalt vilka småföretag som får stöd. TE-centralen också kommer att vara tvungen att avslå en del ansökningar på grund av pengabrist.
Kommunerna klassas i fyra olika kategorier, nämligen städer, landsbygd nära stad, kärnlandsbygd samt glesbebyggd landsbygd. Som stödnivå på företagsstöden har 20 procent föreslagits för hela TE-centralens område, men största delen av pengarna kommer att gå till företag i kommuner klassade som kärnlandsbygd och stadsnära landsbygd. Här utgör tre nyländska kommuner, Borgå, Lojo och Hyvinge, ett problem. De klassas som städer men i alla tre finns också stora glesbygdsområden.
- Vi måste garantera att företagarna på glesbygdsområdena i dessa kommuner behandlas rättvist.
För utvecklingsstödet är stödnivån tänkt till 35-50 procent. Stödet är avsett för små- och medelstora företag för betydande utvecklings- och internationaliseringsprojekt.
Från och med nästa år kan också aktionsgrupperna understöda småföretag. Arbetsfördelningen mellan TE-centralen och aktionsgrupperna är att TE-centralens landsbygdsavdelning behandlar ansökningar från företag med anknytning till landsbygden och i huvudsak småföretagens projekt som överskrider 80.000 euro, aktionsgrupperna har hand om småföretagens projekt som underskrider 80.000 euro och TE-centralens företagsavdelning om företag som sysselsätter mer än tio personarbetsår, exportföretag och företag vars marknad är klart utanför Nyland.
Alla aktionsgrupper under den nya programperioden 2007-2013 verkar inom Leader-programmet. Det möjliggör att aktionsgrupperna också kan förverkliga projekt som överskrider den egna aktionsgruppens gränser.
Det är bara en av aktionsgrupperna i Nyland som finns kvar i sin nuvarande form; Pomoväst som är verksamt i Västnyland. De övriga aktionsgrupperna slår ihop sig enligt följande: Gro i Öst och SAMPo, LSMK och LUKE samt Yliset och KEHU.
Aktionsgrupperna som berörs av sammanslagningarna har tid på sig till slutet av februari att göra upp nya verksamhetsprogram. Pomoväst har redan gjort upp sitt program, det finns på hemsidan www.pomovast.fi.
|
|