Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
8.12.2006 / Landsbygdens Folk
Rekordvarm höst i hela Europa
Denna vecka uppmättes sjutton plusgrader i tyska Freiburg - i december. Europa upplever möjligen sin varmaste höst på 500 år, menar schweiziska klimatforskare. Meteorologerna förmodar att rekordtemperaturerna hänger ihop med den globala uppvärmningen.
Enligt det brittiska meteorologiska institutet Met Office är perioden september-november 2006 den varmaste sedan år 1731 på de brittiska öarna. Fortsätter den nuvarande väderlekstypen, kan hösten bli den varmaste någonsin.
Enligt den tyska vädertjänsten Deutsche Wetterdienst har höstarna inte varit så varma sedan väderdata började tecknas upp. Medeltemperaturen för perioden september-november var 3,2 grader högre än periodens genomsnitt under åren 1961-1990.
I slutet av oktober noterades ännu 28,6 grader i orter i södra Tyskland och i slutet av november drygt 22 grader.
Enligt klimatforskare vid universitetet i Bern tyder mycket på att Europa upplever sin varmaste höst på 500 år. Forskaren Elena Xoplaki och hennes kolleger baserar sina antaganden på gamla böcker med uppteckningar av munkar. Det handlar om värden som har uppmätts långt innan officiella väderdata började samlas in systematiskt.
Enligt meteorologerna är de extrema temperaturerna denna gång inte begränsade till enstaka regioner. Det är ovanligt varmt i hela Europa, från Grekland till Island.
De milda temperaturerna beror på en väderlekstyp där väst- och sydvästvindar transporterar varm luft från medelhavsområdet och norra Afrika till Europa. Samtidigt noteras höga vattentemperaturer i norra Atlanten där lågtryck och högtryck bildas.
Meteorologer uttrycker sig vanligen mycket försiktigt om väderfenomen och deras möjliga kopplingar till trender. Men denna höst måste till och med statistikerna vid Deutsche Wetterdienst tillstå att en förskjutning sannolikt äger rum.
Hösten 2006 betecknas inte för sig som ett tecken på en förändring men däremot som en byggsten i raden av många. Tillsammans bekräftar de att en global omställning pågår. De extrema temperaturerna korrelerar med uppvärmningen och forskarnas antaganden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab