Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
3.11.2006 / Landsbygdens Folk
Fler sågverk i Kanada lägger ned produktionen
Den kanadensiska skogsindustrin är fortfarande hårt pressad och skogsbolagen Abitibi och Domtar meddelade nyligen att de stänger åtta sågverk, av vilka sju i provinsen Québec. Bolagen försöker tackla en långvarig lönsamhetskris med drastiska nedskärningar.
Nedläggningarna kostar jobbet för 1.650 anställda. Listan utgör en dyster fortsättning på en rad tidigare beslut om nedläggningar. Detta år väntas omkring 8.000 anställda i den kanadensiska skogsindustrin förlora sina jobb. Under de senaste fem åren har cirka 40.000 anställda sagts upp inom sektorn.
Provinsregeringen i Québec försöker dämpa de negativa följderna av nedläggningarna genom offentliga stöd till de drabbade orterna. Skogsföretagen har utlovats lån och garantier.
Industrin har flera år lidit under den långvariga handelskonflikten med USA om tullarna för mjuktimmer (Softwood Lumber). Nu har regeringarna enats. USA förpliktar sig att återbetala 80 procent av de inkasserade strafftullarna. Summan utgör sammanlagt fem miljarder US-dollar. Största delen av återbetalningarna går direkt till skogsindustrierna.
Skogsbolagen är emellertid besvikna över avtalet med USA. Avtalet förpliktar Kanada att införa en exportskatt som en kompensation, om priset på virke sjunker under den nivå som har fastställts i avtalet.
Den kanadensiska skogsindustrins problem beror på flera samverkande faktorer. Den viktiga exporten till USA lider av valutaproblem. Cirka 80 procent av skogsexporten går till USA och den dyra Kanada-dollarn har blivit en effektiv broms. Sedan år 2002 har den kanadensiska dollarn stigit med cirka 45 procent i förhållande till USA-dollarn.
De europeiska skogsindustrierna har också tärt på den kanadensiska exportens marknadsandelar i USA. Under den första hälften av 2005 ökade de finländska och de svenska skogsbolagen sin export till USA med 200 procent. De östeuropeiska länderna nästan fördubblade sin export av trävirke till USA under samma tid.
En annan orsak till skogsindustrins problem är dramatiskt stigande energipriser. Elpriset i Kanada har följt priset på råolja. Särskilt hårt har prisutvecklingen slagit till i Ontario, med stegringar på 40 procent under de senaste fyra åren.
Kanada har också ett försörjningsproblem. De största provinserna, Ontario och Québec, begränsade för två år sedan avverkningen med 20 procent. Regeringarna motiverar besluten med tidigare överavverkningar.
Ett allvarligt hot är utbredningen av bergsbarkborren (mountain pine beetle). Insekten hotar att snabbt breda ut sig från British Columbia till Alberta och man fruktar att angreppen snart täcker hela skogsbältet ända fram till östkusten. Angreppen har tvingat fram ökade avverkningar med överutbud och prisfall som följd.
Samtidigt har efterfrågan på kanadensiska skogsprodukter försvagats på den viktiga USA-marknaden där priserna faller. Husbyggandet har minskat och prognoserna för nästa år visar ingen återhämtning.
Efterfrågan på tidningspapper fortsätter att sjunka i USA. Experterna talar om en strukturell förändring som beror på att tidningsläsare har börjat favorisera internet framom papperstidningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab