Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
27.10.2006 / Landsbygdens Folk
Bluetongue sprids av europeiskt knott
Den i Europa ännu ovanliga djursjukdomen bluetongue sprids av ett knott som har anpassat sig till det europeiska klimatet. Enligt organisationen för epizootiska sjukdomar (OIE) kommer sjukdomen därför sannolikt att sprida sig till nya områden i Europa.
Bluetongue förekommer allmänt i Afrika. Europeiska forskare har hittills utgått från att sjukdomsalstraren är en afrikansk mygga som har spridits norrut med vinden. OIE:s referenslaboratorium i Italien har nu fastställt att den sjukdom som de senaste veckorna har hemsökt Belgien, Frankrike och Tyskland sprids genom ett svidknott med det latinska namnet Culicoides dewulfi.
Bernard Vallat, generaldirektör för världsorganisationen för djurhälsa, finner det oroande att sjukdomsalstraren denna gång är en insekt som har anpassat sig till Europa. Allt tyder på att sjukdomen har kommit till Europa för att stanna, säger Vallet. Hans bedömning är att risken är stor för nya utbrott nästa vår.
Med anledning av att bluetongue för första gången har påträffats i de norra delarna av Mellaneuropa, ansåg OIE att det var motiverat att kalla in internationellt ledande experter för att dryfta situationen.
Enligt experterna finns det risk för att viruset sprids till nya områden i Europa. Länderna måste se över sina bestämmelser och vidta åtgärder för att förebygga en spridning, exempelvis via djurtransporter. OIE har redan börjat uppgradera sina internationella kontrollrutiner och standarder. Kontroller måste även intensifieras i områden där sjukdomen ännu inte kan uppfattas som ett direkt hot.
EU:s livsmedelsmyndighet Efsa uppmanade för ett par veckor sedan medlemsländerna till ett aktivt samarbete inom forskningen kring bluetongue. Sjukdomen har under den varma hösten fortsatt att breda ut sig i Belgien, Nederländerna och Tyskland. För åtta år sedan spred sig sjukdomen från Afrika till Sardinien. I Sydeuropa har sedan dess en halv miljon får fallit offer för bluetongue.
Sjukdomen drabbar idisslare. Hos nötkreatur är symtomen mildare än hos får. För människor är sjukdomen ofarlig. Kött och mjölk från smittade djur kan förtäras utan risk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab