Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
13.10.2006 / Landsbygdens Folk
Samma björn i Houtskär och Brändö?
- Mycket tyder nog på att det är samma björn som gett sig på fåren på de västliga holmarna av Houtskär och Iniö och senare i Brändö skärgård på den åländska sidan om Skiftet.
För den bedömningen står jaktchefen vid Egentliga Finlands jaktvårdsdistrikt Heikki Uotila. Han hänvisar bland annat till att en björn klarar av att simma en tio kilometers sträcka utan större besvär.
- Vi har en fast stam av björn på fastlandet och flera observationer har gjorts på holmarna söder om Gustavs sedan i våras, förklarar han. Och att björnen skulle ha kommit västerifrån är ändå en ganska omöjlig tanke.
Själva Houtskär ligger en bra bit från Brändö. Brattholmen, där Birgitta Rosenberg hittade åtta av sina tolv tackor dödade hör dock också till Houtskär, men ligger alldeles in till Skiftet. På de smalaste ställen är avståndet från de västligaste holmarna i Houtskär och Iniö till de östligaste holmarna inom Brändö skärgård inte längre än mellan tre och fem kilometer.
Tillsammans med två andra djuruppfödare har Birgitta Rosenberg nu ansökt om tillstånd att fälla björnen hos jord- och skogsbruksministeriet. Egentliga Finlands jaktvårdsdistrikt förordar ansökan, uppger Heikki Uotila.
- Det handlar om ett litet område med djurhållning, bland annat intensiv fårhållning, motiverar han. Fåren betar för att hålla landskapet öppet. Det finns en ganska stor risk att björnen ger sig på ett större antal får, till exempel när den vaknar i vår efter sin vinterdvala. Då kan den visserligen inte genast äta kött i större mängder men den förvarar kropparna och tar sedan för sig när den igen vant sig att äta.

Brändöbjörnen svår åländsk nöt Så länge den björn som rivit minst ett får på Söderholmen i Brändö befinner sig på åländskt område är det landskapsregeringens sak att bestämma vad som ska göras med den. Men naturvårdsintendent Håkan Slotte medger att det är en problematisk nöt och inga beslut har ännu inte fattats.
- Björnen skyddas av EU:s habitatdirektiv. Men det finns ett visst tolkningsutrymme eftersom en björn inte kan anses ha ett naturligt hemvist på Åland. Dessutom kan den kanske utgöra en fara för människors säkerhet, säger Slotte.
Om björnen skjuts, vilket bland andra Brändö kommun har krävt, kan man räkna med ett ramaskri bland naturvårdare runt om i Europa. Men att söva björnen och flytta den fastlandet är enligt Slotte i praktiken väldigt svårt.
- Det förutsätter att det finns en mottagare för björnen på och dessutom måste vi då få tillstånd av riksmyndigheterna, konstaterar han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab