Enligt strategin för produktionsdjurens välbefinnande ska konsumenternas medvetenhet om djurens välbefinnande ökas. Vidare ska produktionsdjurens välbefinnande kopplas ihop med den nationella kvalitetsstrategin för livsmedelsekonomi. Strategin som gavs ut i dag, tar upp de allmänna målen för djurens välbefinnande och ger förslag till praktiska åtgärder som stimulerar välbefinnandet.
Målet i strategin är att produktionsdjurens välbefinnande upplevs som ett lika viktigt kvalitetskriterium som till exempel rena livsmedel. När vi tar med välbefinnandet i den nationella kvalitetsstrategin för livsmedelsekonomi förbättrar vi djurens välbefinnande samtidigt som vi ökar efterfrågan på inhemska produkter.
Enligt strategin ska djurskyddslagstiftningen och tillsynen av den utvecklas vidare. Inom Europeiska gemenskapen och i andra internationella sammanhang ska Finland arbeta för främjande av djurens välbefinnande och tryggande av de ekonomiska verksamhetsbetingelserna för djurproduktionen.
Det föreslås att stöd allokeras till sådana produktionsmetoder som överträffar djurskyddslagstiftningens minimikrav. I framtiden ska sådana stödformer prioriteras som uppmuntrar producenter att beakta djurens välbefinnande till exempel när de bygger djurstall. En expert som är insatt i frågor om djurens välbefinnande borde redan vara med i planeringsfasen. Experten hjälper sen producenten att finna de bästa lösningarna med tanke på djurens välbefinnande och produktionen.
Producenter och djurskötare får genomgå utbildning för att lära sig grunderna för djurens välbefinnande och kunna utnyttja kunskapen i praktiken. Även ändrande produktionsformer och ny teknologi ska beaktas i utbildningen. Vidare måste vi bygga vidare systemet för djurens hälsovård för att kunna dokumentera information om djurens välbefinnande.
För att intensifiera den etiska samhälleliga dialogen ska det tillsättas en delegation vars medlemmar är sakkunniga inom djurhållning och djurens välbefinnande. Delegationens uppgift är att ta ställning till aktuella frågor knutna till djurens välbefinnande samt öka tilliten och aktivera samarbetet mellan de olika aktörerna.
Ytterligare upplysningar:
veterinärrådet Pirkko Skutnabb, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09-160 533 86, 050 555 2836
filosofie doktor Anna Valros, Helsingfors universitet, tfn 050 521 7022