|
6.10.2006 / Landsbygdens Folk
Rotäkta äppelträd på kommande
Under de senaste 25 åren har MTT lanserat 16 nya äppelsorter. Utvecklandet är tidskrävande. De sorter som MTT lanserat baserar sig på ett forskningsmaterial som samlades in redan på 1950- och 1960-talen av professor Säkö. Detta material ger möjligtvis ännu en parallellsort till Pirja för yrkesodlare.
En nyhet som MTT nu erbjuder plantskolorna är rotäkta äppelträd.
- Rotäkta äppelträd lämpar sig främst för hobbyodlare, säger Marjatta Uosukainen från MTT Laukas. Här har man 15 års erfarenhet av att föröka och odla rotäkta äppelträd.
- Fördelen med rotäkta träd är att de återhämtar sig bra även om stammen förstörs exempelvis på grund av kyla eller av skadedjur. Nya skott med samma egenskaper som trädet hade innan skjuter snabbt upp ur rötterna, som är mycket tåliga.
Tåliga, svagväxande grundstammar och rotäkta äppelträd har övervintrat lika bra i Laukas. Däremot har man funnit skillnader i grundstammarnas övervintringsförmåga.
- Den enda ordentligt övervintrande grundstammen har varit YP. De övriga, såsom B9, MTT1, MTT2, MTT3 och M26 har visat sig vara dåliga övervintrare då det gäller växtdelarna ovan jord.
Professionell äppelodling lämpar sig för odlingszonerna I och II. Laukas ligger i mellersta Finland nära Jyväskylä, där klimatet är betydligt kärvare än längre söderut och längs med kusten.
Rotäkta äppelträd förökas genom mikroförökning, eftersom det är svårt att föröka äppelträd genom vanliga sticklingar. Mikrosticklingen är 2-3 centimeter då den kommer från laboratoriet. Sticklingen rotas sedan på vanligt vis i växthus. Efter två månader är den redan 20 centimeter hög. Efter 18 månader är den 1,5 meter hög och redo att säljas. Vid planteringen av en rotäkta sort sätts den en aning djupare än den tidigare vuxit.
MTT Laukas erbjuder från och med nästa år rotäkta plantor av Pirja, Vuokko, Petteri, Sandra, Jättimelba och Talvikki. Plantorna levereras då de är två månader gamla.
|
|