|
25.8.2006 / Landsbygdens Folk
Virussjukdomen bluetongue nu i Nederländerna, Belgien och Tyskland
Den heta sommaren har sannolikt bidragit till att virussjukdomen bluetongue nu har nått norra Mellaneuropa. Sjukdomen förekommer i normala fall i Afrika, men har nu påträffats i Nederländerna, Belgien och Tyskland.
EU har inrättat skyddszoner kring de drabbade gårdarna. Det första fallet upptäcktes i en gård i Kerkrade på den nederländska sidan av den tysk-holländska gränsen.
I Belgien har får och nöt på elva gårdar i de östra delarna av landet smittats. I den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har sjukdomen konstaterats i åtta nöt- och en fårbesättning. Det är ännu oklart om de smittade djuren måste dödas.
EU:s ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhygien dryftade läget under ett krismöte på måndagen. En epidemi skulle medföra stora ekonomiska förluster för jordbruket.
De lokala myndigheterna har inriktat spärrzoner runt de drabbade gårdarna och dessutom skydds- och övervakningszoner i en radie på upp till 150 kilometer.
Sjukdomen sprids av en culicoides-mygga som under de senaste årens varma somrar har börjat vandra norrut. Bluetongue drabbar idisslare, främst får men även nötkreatur, get, buffel, antilop med flera.
Sjukdomsbilden är svullnad och sår i munhåla och nos, sår i klövarna och inre blödningar. Nos och tunga färgas blåröda. Hos nötkreatur är symtomen mildare än hos får.
För åtta år sedan spred sig sjukdomen från Afrika till Sardinien. I Sydeuropa har sedan dess en halv miljon får fallit offer för Bluetongue. Bryter sjukdomen ut i en fårbesättning dör cirka 70 procent av djuren. I de nordiska länderna har bluetongue inte påträffats.
För människor är sjukdomen ofarlig. Kött och mjölk från smittade djur kan förtäras utan risk.
|
|