Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.6.2006 / LF
Många åsikter om uranletning
Drygt 500 skriftliga åsikter har lämnats in till handels- och industriministeriet om den inmutningsansökan som det franska bolaget Areva, tidigare Cogema, gjort för att leta uran i östra Nyland. Den sista inlämningsdagen var 22 juni.
Enligt specialforskare Mikko Tontti vid ministeriet representerar de inlämnade åsikterna uppskattningsvis ungefär 8.000 medborgare. Härnäst kommer handels- och industriministeriet att gå igenom de olika utlåtandena.
Enligt Tontti kommer något beslut om inmutningarna tidigast att göras senare på hösten. Processen kan också dra ut på nästa års sida. Oavsett om handels- och industriministeriet kommer att godkänna inmutningsansökan eller inte så kan beslutet överklagas. Samtidigt som beslutet överklagas så är det också troligen möjligt att ansöka om verkställighetsförbud, vilket innebär att uranletningen åtminstone inte kan sätta igång förrän besvären mot beslutet har behandlats.
Senaste november lämnade dåvarande Cogema in inmutningsansökningar för stora markområden i östra Nyland. Ansökan justerades under vintern, men omfattar ändå omkring 12.600 hektar i Borgå, Pernå, Askola, Pukkila och Mörskom.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab