|
9.6.2006 / LF
Åkerpriserna har stigit speciellt mycket i sydväst
Det är särskilt på de bördigare områdena i vårt land som priserna på tillskottsmark har stigit sedan mitten av nittiotalet. Det kommer fram i en avhandling som forskningschefen vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut Perttu Pyykkönen nyligen har disputerat med.
Pyykkönen räknar med att åtminstone en orsak till att priserna har stigit är att jordbruksstödet har blivit allt mer arealbaserat, varemot produktpriserna har en mer begränsad inverkan. Enligt forskaren själv bekräftar undersökningen klart att en ökande överföring av jordbruksstödet på arealen har klart negativa följder för det finländska jordbruket.
Grovt sagt är tendensen i och för sig den samma i hela landet, men svängningarna har varit störst i södra och sydvästra Finland, följda av västra och mellersta Finland. Enligt siffrorna i undersökningen var tillskottsåkern 2003 dyrast i sydvästra Finland där medianpriset var cirka 6.500 euro.
Billigast var den i Kajanaland och Lappland, där medianpriset var litet över 1.000 euro. Vad gäller Svenskfinland var medianpriset i Östra Nyland litet på 5.500 euro och i det övriga Nyland litet under 5.500 euro liksom i Österbotten.
Efter 2003 har prisnivåerna hunnit stiga en hel del utom i östra och norra Finland. Medianpriset i hela landet ligger nu på cirka 6.000 euro per hektar. I den dyraste landsdelen, sydvästra Finland, är det uppe i närmare 8.000 euro.
Arrendepriserna har inte följt samma utveckling som försäljningspriserna. Arrendenivåerna har visserligen stigit litet, men inte närapå lika mycket som försäljningspriserna. På vissa håll, till exempel stödområdena C3 och C4 har arrendepriserna sjunkit.
Problemet för dem som drabbats av höga arrendepriser blir i vilket fall som helst inte mindre av att priserna överlag har hållits på en lägre nivå. Mycket tyder dock på att exempelvis anbudstävlan inte är så utbrett som många har trott.
Vid tiden för årsskiftet 2000-2001 låg det genomsnittliga arrendepriset i hela landet på litet över 140 euro per hektar. Högst var det på A-området med knappt 200 euro och lägst på C4 med en bra bit under 50 euro per hektar. På B-området var medelpriset kring 170 euro per hektar, medan det på C1-området låg på knappt 150 euro. På C2-området var det litet mer än 100 euro och på C2 norra kring 80 euro.
Enligt en regionvis sammanställning var det under 2001 dyrast att arrendera i sydvästra Finland, där medelpriset var över 200 euro. Billigast var det i Lappland, där den genomsnittliga arrendenivån var litet över 50 euro, vilket alltså inte riktigt stämmer överens med arrendenivån enligt stödområde.
I Östra Nyland var medelpriset litet mer än 150 euro, medan det i det övriga Nyland var litet under. I Österbotten var medelpriset likaså över 150 euro per hektar och på Åland litet under.
|
|