Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.6.2006 / LF
Missat tvärvillkor kan leda till stödsanktioner
Tvärvillkoren gällande växtskyddsmedel, foder, livsmedel och anmälan om djursjukdomar är nya för i år. Redan förra året trädde tvärvillkoren om god odlingssed samt märkning och registrering av djur i kraft. Nästa år kommer ytterligare ett tvärvillkor, som gäller djurens välmående. Tvärvillkoren måste uppfyllas för att EU:s direkta stöd, CAP-stödet, ska utbetalas.
Myndigheterna har inlett årets övervakningar av tvärvillkoren. Bland nötproducenterna har det väckt uppseende att några gårdar i samband med granskningarna fått djur försatta i försäljningsförbud. Men det råder felaktigt en uppfattning att ett saknat öronmärke vid en granskning automatiskt leder till försäljningsförbud och nedsatt stöd.
- Vi tar ställning till bristfällig id-märkning från fall till fall, säger övervakningschef Ulf-Erik Häggvik vid TE-centralen i Vasa, och fortsätter:
- Principen är den att om djuret har ett öronmärke och det andra är beställt eller redan finns på gården och producenten kan ge en giltig orsak till varför märket inte är fastsatt på djuret blir det inga sanktioner. Saken är inte i skick men okej.
Lika viktigt som att se till att djuren är märkta på godkänt sätt är det att se till att uppgifterna i nötdjursregistret är korrekta och uppdaterade.
- Vi kontrollerar anmälningsdagarna i samband med granskningen. Oberoende vilket ärende det gäller ska gården i medeltal ha gjort anmälningarna till nötdjursregistret inom sju dagar, säger Ulf-Erik Häggvik.
Eftersom det handlar om ett medeltal leder en senare anmälning i ett enstaka fall inte nödvändigtvis till sanktioner.
Eftersom det är flera myndigheter som har hand om granskningen av tvärvillkoren kan en gård besökas flera gånger av olika tjänstemän. TE-centralen gör sedan ett sammandrag på alla granskningar som gjorts på gården.
- Enligt jord- och skogsbruksministeriets tidsplan ska vi ha id- och registergranskningarna utförda före utgången av oktober, säger Häggvik.
Även om gården inte uppfyllt flera tvärvillkor, beskärs stöden bara enligt en procent. Då missen varit oavsiktlig kan stöden sänkas med 1, 3 eller 5 procent beroende på hur allvarlig förseelsen är. I mycket lindriga fall kan stöden betalas till fullo trots missen. Om det däremot handlar om ett medvetet brott mot tvärvillkoren är följderna mera kännbara: stöden kan beskäras från 15 upp till 100 procent.
På alla djurgårdar som övervakas undersöks förekomsten av främmande ämnen. Granskaren tar ett prov från ett levande djur, dricksvattnet eller fodret. På mjölkgårdarna görs dessutom en hygiengranskning, där man undersöker mjölkrummets placering och funktion, vattenkvaliteten samt automatmjölkningens bokföring. På fjäderfägårdar kontrolleras, att prover tagits enligt övervakningsprogrammet för salmonella.
Vid granskningen av djurfodret undersöks att det i fodret som används på gården inte finns förbjudet djurprotein, samt att varje djurart får av endast det foder som är lämpat för arten. Dessutom granskas bokföringen av det foder som anskaffats till och sålts från gården.
Vid granskningen av växtskyddsmedel undersöks att gården har använt endast sådana bekämpningsmedel som är godkända i Finland, och att preparaten har använts till ett godkänt ändamål.
Tvärvillkoren övervakas i år på cirka 700 gårdar. Av dessa är 260 djurgårdar. Granskningen av tvärvillkor som gäller växtskyddsmedel och djurfoder görs av TE-centralernas granskare, medan tvärvillkor som gäller livsmedel granskas av länsveterinärerna eller av länsveterinärerna befullmäktigade veterinärer. Tvärvillkoret om anmälning av djursjukdomar övervakas inte skilt på gårdarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab