|
23.12.2005 / LF
CAP pressas från alla håll och kanter
Den europeiska jordbrukspolitiken överlevde senaste vecka häftiga angrepp från två fronter, i såväl Bryssel som Hongkong. EU lyckades i princip skjuta fram kravet på nya reformer till år 2013, men trycket på förändringar ökar ständigt.
I Hongkong kom WTO-ländernas regeringschefer överens om att exportstöden ska fasas ut och avskaffas fram till år 2013. Ett par dagar tidigare enades EU:s regeringschefer om en budget som bara villkorligt fredar jordbrukspolitiken fram till denna tidpunkt.
Trots tre genomgripande reformer ökar kritiken mot EU:s jordbrukspolitik i styrka. Det är inte bara brittiske premiärministern Tony Blair och EU:s handelspartner ute i världen som kräver nya förändringar.
Den tunga EU-industrikommissionären, tysken Günter Verheugen, sade nyligen i en radiointervju att EU:s jordbruksstöd i längden blir alltför betungande för unionen.
Verheugen, som också är viceordförande i EU-kommissionen, menade att den senaste budgetkompromissen i Bryssel bara skjuter fram problemet.
Den nya långtidsbudgeten innehåller en klausul som förutsätter att EU:s finanser ska genomgå en noggrann granskning år 2008. Då förväntas en diskussion med nya idéer för hur unionen ska använda sina pengar.
Det var Tony Blair som lyckades plantera in klausulen, trots motstånd från Frankrike.
Blair hoppas att EU i samband med översynen av budgeten år 2008 driver igenom åtgärder som syftar till att trappa ned stödet till jordbruket redan före 2013.
Verheugen konstaterar att det blir kommissionens sak att utarbeta ett förslag som omfattas av medlemsländerna. En regelrätt reform måste emellertid godkännas av alla EU-länder, inklusive Frankrike.
Enligt Verheugen belastas EU-budgeten framför allt av höga utgifter för jordbrukspolitiken. Han anser att unionen investerar på tok för litet i forskning, utveckling och modern infrastruktur.
Europa löper en risk att halka efter i den globala konkurrensen, menar industrikommissionären.
Kommissionens ordförande José Manuel Barroso har redan lovat att kommissionen ska titta på alla tänkbara lösningar. Inget område är tabubelagt. Enligt Barroso ska också jordbruksstöden läggas under lupp.
|
|