|
16.12.2005 / LF
WTO-mötet startade med låga förväntningar
WTO-toppmötet i Hongkong var avsett att bli höjdpunkten för Doha-rundan. Men konferensen inleddes med sedvanligt käbbel mellan EU, USA, Brasilien och Indien. Förväntningarna är närmast inställda på att förhindra ett totalt sammanbrott.
I brist på användbart förhandlingsmaterial inledde de cirka 300 ministrarna från 149 länder mötet med att diskutera ett biståndspaket för de fattigaste länderna.
Men kritikerna betecknade paketet som en manöver i syfte att avleda uppmärksamheten från de konkreta problemen, tullar och subventioner.
Doha-rundans uppgift är att förhandla fram ett nytt, globalt handelsavtal som ska hjälpa de fattigaste länderna att öka sin handel. Men framstegen har uteblivit i de förberedande diskussionerna.
Relationerna mellan EU, USA och G-20-länderna med Brasilien och Indien i spetsen är hårt ansträngda. EU har fått spela rollen av syndabock, en situation som oroar jordbrukarna.
EU har lagt fram ett anbud att ytterligare öppna sitt gränsskydd. I gengäld måste USA reformera sitt system för livsmedelsbistånd, som EU betecknar som ett dolt stöd till amerikanska producenter.
EU förväntar sig samtidigt att tröskelländerna i G-20-gruppen ska göra eftergifter på områdena industritullar och tjänster.
Inför WTO-konferensen uttalade ordförandena för Copa och Cogeca, Rudolf Schwarzböck och Eduard Baamonde, sin oro. De konstaterar att EU har tänjt sitt anbud till smärtgränsen.
Man får intrycket att de andra länderna ställer allt högre krav på EU för att slippa göra egna eftergifter, särskilt inom agrarpaketet. Därmed riskerar de att förhandlingarna bryter samman, heter det i uttalandet.
De två takorganisationerna anser att det ligger i alla parters intresse att arbeta för framsteg i Hongkong. Därmed säkras fortsatta förhandlingar om ramarna för ett nytt avtal nästa år.
De europeiska jordbrukarna är emellertid inte beredda att acceptera orättvisa och obalanserade lösningar som ifrågasätter den europeiska jordbruksmodellen, inskärper de två ordförandena.
EU förväntar sig inget konkret resultat av konferensen i Hongkong. Målet är inställt på att förhindra ett totalt sammanbrott. Handelskommissionär Peter Mandelson hoppas i stället på fortsatta förhandlingar med sikte på ett avtal nästa år.
|
|