|
2.12.2005 / LF
Blair vill stryka stöd till fattiga regioner
EU-ordförandelandet Storbritannien lägger nästa vecka fram ett nytt förslag till långtidsbudget för EU. Britterna uppges ha gett upp försöken att nagga jordbrukets anslag i kanten. I stället vill man skära i strukturstöden till de fattiga regionerna.
Det brittiska ordförandeskapet har sänkt taket på EU-budgeten för 2007-2013 från 1,06 procent till 1,03 procent av EU-ländernas bruttonationalinkomster. Därmed vill man göra budgeten mer aptitlig för de nettobetalande länderna.
Kommissionens ursprungliga förslag utgick från ett belopp på 1,24 procent av BNP.
Britterna uppges ha avstått från sina försök att banta ned de redan överenskomna anslagen för jordbruket för perioden 2006 till 2013. Däremot vill budgetmakarna skynda på en omfördelning av pengarna i jordbruksbudgeten.
I likhet med EU-kommissionen föreslår Tony Blairs regering att moduleringen av jordbrukets pengar ökas mer än överenskommet. Enligt gällande CAP-regler bör moduleringen öka från tre till fem procent mellan åren 2005 och 2007, för att stanna på den nivån.
Modulering innebär att en del av direktstöden omvandlas till stöd för landsbygdens utveckling. Blair vill att EU-jordbrukarna ska avstå från mer än fem procent av de direkta stödet till förmån för landsbygdsutvecklingen.
Men budgeten ska framför allt bantas genom strykningar i struktur- och kohesionspolitiken. Detta skulle i synnerhet drabba de fattigaste regionerna i Öst- och Sydeuropa.
Enligt förhandsuppgifter riskerar enbart Polen att förlora närmare sex miljarder euro i strukturbidrag, jämfört med tidigare budgetförslag. Under en resa till Östeuropa har Blair försökt marknadsföra sitt initiativ. Bland annat lovar han en snabbare och mindre byråkrati vid utbetalning av stöden.
Men Polen och flera andra nya medlemsländer har redan hunnit protestera mot det nya initiativet. Ungerns regering betecknar förslaget som oacceptabelt.
Polens utvecklingsminister Grazyna Gesicka pekar på de nya medlemsländernas enorma behov av stöd för den ekonomiska utvecklingen. Det vore ett fatalt misstag att skära i stöden, betonade Gesicka.
|
|