Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Påtryckningar för betodlingen in i det sista
Under förhandlingarna om sockerreformen har jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) haft samtal med både EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel och med ordförandelandet Storbritannien. Ännu torsdag morgon lär överläggningarna emellertid inte ha fört längre än till små eftergifter som skulle ge möjligheter för det ena av våra två sockerbruk att fortsätta.
Det bruk som i så fall fortsätter skulle få en del av den kvot som skulle bli över från det bruk som läggs ned.
Vår sammanlagda kvot är i alla fall en landskvot och den skulle enligt uppgift minska från nuvarande 146 miljoner kilo till 90 miljoner, men den här siffran var inte möjlig att kontrollera i skrivande stund. Finlands sammanlagda produktion går på drygt 140.000 ton i medeltal, det vill säga 70 procent av konsumtionen, medan överskottsproduktionen i EU är kring 6 miljoner ton. Om det är bruket i Salo eller Säkylä som skulle fortsätta är oklart, båda har ungefär samma kapacitet och producerar lika stora mängder socker.
- Den finländska åsikten är att prissänkningarna i EU-kommissionens förslag om en sockerreform är för drastiska, sade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) på en information förra veckans fredag.
Kommissionens förslag har ju i huvudsak utgått från att produktionskapaciteten skulle beskäras och produktionen koncentreras till de starka producentländerna. De finländska målsättningarna är emellertid att odlingen av sockerbetor och sockerproduktionen ska kunna fortsätta i vårt land också efter att reformen genomförts.
- Utan tilläggsåtgärder skulle kommissionens förslag medföra att odlingen upphör i Finland och således skulle industrin mista sin inhemska råvarukälla.
Den finländska utgångspunkten har varit att producenterna bör få en tillräcklig kompensation för förlorade inkomster och att en del av stödet binds vid produktionen, detta för att upprätthålla motivationen att odla sockerbetor. Det ska även vara möjligt för medlemsländerna att påverka hur förnyelseprogrammet i kommissionens förslag genomförs inom länderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab