Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Britterna bollar med jordbruket
EU:s ordförandeland Storbritannien ska inom kort lägga fram ett förslag till ny långtidsbudget för EU. Men britterna förutsätter att Frankrike ska gå med på en ny reform av jordbrukspolitiken för att budgetförslaget ska ha en chans.
Den brittiske finansministern Gordon Brown riktade på måndagen ett krav till Frankrike, att landet bör acceptera betydande reformer av den europeiska jordbrukspolitiken. Om inte, torpederas möjligheterna att nå en överenskommelse om långtidsbudgeten 2007-2013, sade ministern. Storbritannien vill lägga fram ett nytt, konkret förslag den 5 december. Brown framhöll att Storbritannien vill pressa fram en ambitiös jordbruksreform vid det kommande EU-toppmötet i december. De övriga EU-länderna anser att britterna själva förhindrar en lösning genom att vägra diskutera landets bidragsrabatt till Bryssel. Under EU:s utrikesministermöte på måndagen haglade kritiken mot britternas sätt att sköta budgetfrågan.
Det brittiska ordförandeskapet uppges ha kritiserats ovanligt hårt av Belgiens utrikesminister Karel de Gucht och hans finländske kollega Erkki Tuomioja. Också budgetkommissionär Dalia Grybauskaite såg en allvarlig fara i britternas sätt att sköta förhandlingarna.
Den brittiske utrikesministern Jack Straw uppgav att hans regering väntar med att lägga fram ett konkret budgetförslag till den femte december. Därmed vill man förhindra att förslaget pratas sönder redan före toppmötet. Enligt Straw innehåller förslaget väsentliga förändringar i förhållande till Luxemburgs kompromissförslag som avvisades på toppmötet i juni, framför allt på grund av britternas motstånd. Vid presskonferensen kritiserades britterna öppet av Grybauskaite. Taktiken att hålla inne med ett lösningsförslag till sista minuten tyder på ett allvarligt problem. Medlemsländerna får alldeles för kort tid på sig att analysera förslaget, grälade budgetkommissionären.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab