Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Omärkt GMO-soja såld som foder
KTTK har vid en rutinkontroll hittat genmodifierad soja i ett foderparti som enligt märkningen inte borde innehålla genmodifierade ingredienser. Det är första gången som KTTK påträffar omärkt genmodifierad soja vid sina kontroller sedan ny lagstiftning som gäller övervakningen infördes senaste år.
Den genmodifierade sojan påträffades i ett foderparti som tillverkats av fodertillverkaren Rehux Oy vid en undersökning som gjordes den 31 oktober. Halten av gmo-soja uppgick till 43 procent.
Rehux har köpt partiet med sojakross från företaget Lounaisfarmi Oy. - Det är fråga om ett misstag, säger Lounaisfarmis vd Pentti Ylinampa.
Ylinampa berättar att Lounaisfarmi efter att fallet uppdagades har ändrat på sina rutiner för att undvika att motsvarande misstag inträffar i framtiden.
Företaget Lounaisfarmi ägs till största delen av bolagets vd Pentti Ylinampa, men även LSO-foods äger en andel i företaget. Den genmodifierade sojan härstammar ursprungligen från ett parti som Avena Nordic Grain importerade i december 2004. Den totala importerade mängden var 2,7 miljoner kilo, varav Lounaisfarmi Oy enligt KTTK:s utredningar har köpt 2,3 miljoner kilo och förmedlat vidare till fodertillverkare i olika delar av landet. En del av sojakrossen har också sålts vidare direkt till gårdar. Enligt Avena Nordic Grains vd Kaija Viljanen var märkningen för den genmodifierade sojakrossen helt i sin ordning så länge foderpartiet var i Avenas händer.
Då Lounaisfarmi har sålt sojan vidare har den däremot inte varit försedd med den märkning som krävs enligt foderlagstiftningen. Enligt de uppgifter som KTTK har så har Lounaisfarmi förmedlat den omärkta sojan vidare till Altia Abp, Feedex Ab och Rehux Oy. De företagen har enligt KTTK:s uppgifter inte varit medvetna om att sojan är genmodifierad.
- Vi fick rentav ett intyg på att sojan är GMO-fri, berättar produktchef Michael Wiklund från Feedex.
Partiet som Feedex köpte omfattade några hundra ton och levererades i april. Feedex egna lager av gmo-fri soja höll då på att ta slut och en större leverans med båt dröjde, vilket gjorde att företaget hade behov av att snabbt fylla på lagren. En affär gjordes därför med Lounaisfarmi.
KTTK kommer att fortsätta undersökningarna. Den genmodifierade soja som hittades vid kontrollen är godkänd att användas i EU, så fallet kommer att undersökas som ett brott mot den märkningsplikt som finns för genmodifierat foder. Fallet har också brottsanmälts till polisen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab