Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Handeln tar mer av matpriset
Handeln och industrin har under 2000-talet tagit ut en allt större andel av matpriset. Det visar en undersökning av prismarginalerna som utförts av MTT, Ekonomiska forskningscentralen för jordbruk och livsmedel. Samtidigt har andelen producenterna får sjunkit.
Prismarginalerna har vuxit inom alla undersökta livsmedelsgrupper, speciellt kött- och mjölkprodukter. Statens andel av prisbilden har varit stabil emedan den omstridda matmomsen på 17 procent från år 1997 inte förändrats. Däremot har producentprisen, med undantag för svinkött, sjunkit för praktiskt taget hela livsmedelskedjan.
- En växande andel av matpriset stannar numera hos handeln, som fått en allt starkare ställning i förhållande både till industrin och producenterna. Handeln kan idag effektivt utsätta industrin för konkurrens såväl mellan inhemska som utländska förädlare, säger professor Jyrki Niemi som utfört undersökningen vid MTT.
- Handelns andel av det skattepliktiga konsumentpriset har vuxit med några procent under de senaste fem åren. För basmjölkprodukter, som lättmjölk och edamost, har handelns andel ökat till och med fem procent i förhållande till mejeriernas försäljningspriser. Också för hönsägg har handeln klart ökat sina marginaler.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab