Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Miljöstödet måste vara lockande
SLC är tveksam till att jordbrukarna kommer att gå med i det nya miljöstödsprogrammet som träder i kraft år 2007 om programmet inte görs mera attraktivt. I sitt utlåtande om programmet säger SLC att kombinationen av kraven för basmiljöstödet och de ersättningsnivåer som nu nämns sannolikt innebär att en stor del av jordbrukarna väljer att ställa sig utanför miljöstödet.
SLC påpekar att det nuvarande miljöstödsprogrammet har haft en stor betydelse för såväl jordbruket som miljön. Gödslingsnivåerna har minskat betydligt och gödslingen har preciserats, liksom användningen av bekämpningsmedel. Därför ligger det i allas intresse att uppslutningen bakom det nya programmet är så stort som möjligt. SLC tycker också att det borde vara rimligt att ha en högre basstödsnivå för husdjursgårdarna jämfört med växtodlingsgårdarna, eftersom husdjursgårdarna har skilda krav på hantering och spridning av stallgödsel. Då det gäller eko-producenterna så konstaterar SLC att de är uteslutna från många av de föreslagna tilläggsåtgärderna. Därför krävs fler tilläggsåtgärder som passar också för ekoproducenterna.
SLC är inte överens om de föreslagna nedskärningarna i gödslingsnivåerna. SLC vill att både kvävenivåerna och fosfornivåerna skall bibehållas på samma nivå som i nuvarande miljöstödsprogram. Man är speciellt kritisk till att en hög mullhalt i jorden skall beskära kvävegödslingen så kraftigt. SLC vill också att jordbrukaren alltid skall ha möjlighet att ge startfosfor vid sådden och en viss basmängd fosfor på alla skiften, oberoende av bördighetsklassen. Enligt förslaget till miljöstödsprogram skall gödslingen basera sig på uppnådda skördenivåer. Det tycker man från SLC:s sida att är fel. Istället borde gödslingen basera sig på en realistiskt eftersträvad skördenivå. Detta för att göra det möjligt att förbättra skördenivån på gården. Även väder och andra faktorer under växtodlingsperioden bör kunna beaktas.
Bland de valfria tilläggsåtgärderna finns en åtgärd som ger stöd till de jordbrukare som minskar gödslingen. Enligt SLC medför åtgärden inga positiva effekter, utan uppmuntrar bara till skenbar odling. I stället kräver SLC att åtgärden skall ersättas med tilläggsåtgärden "preciserad gödsling" som ingår i nuvarande miljöstödsprogram. Då kan man enligt SLC:s utlåtande uppnå rätt förhållande mellan gödslingsnivå och skördenivå och samtidigt skapa bättre förutsättningar för en skörd av god kvalitet. Dessutom vill SLC att de nuvarande basnivåerna för gödslingen skall införas också i det kommande programmet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab