Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
NSP: De svaga områdena måste få producera
- Vi kan inte acceptera en sockerreform som bygger på att de svagaste områdena måste upphöra med sin egen produktion, men ändå ska betala för att produktionen kan fortsätta på de bättre lottade områdena. Det skulle dessutom vara ett farligt prejudikat, sade NSP:s förbundsordförande Thomas Blomqvist i sitt öppningstal till NSP:s höstmöte på Hanaholmen i tisdags som en hälsning till EU:s jordbruksministermöte. Våra förhandlare med minister Juha Korkeaoja har ett stort ansvar och en tuff uppgift.
I sitt tal berörde NSP-basen också de senaste partipolitiska svängarna kring regeringens jordbrukspolitiska redogörelse: - Det verkar som man från vissa håll i vårt samhälle börjar ifrågasätta den konsensus som rått i Finlands jordbrukspolitik de senaste åren. Från producenthåll är det viktigt att påminna den stora allmänheten om varför det betalas ut stöd till lantbruket. Det handlar om en priskompensation, man ersätter skillnaden mellan verkliga produktionskostnader och det lägre pris som jordbrukaren får ut av marknaden. På sätt och vis handlar det om ett inkomstutjämnande stöd till konsumenterna. För oss jordbrukare är det oerhört viktigt att den lantbrukspolitik som bedrivs har konsumenternas acceptans och stöd. Det är lika viktigt som att vi har konsumenternas stöd och tilltro till vår produktion i övrigt.
- Samtidigt är det också skäl för oss att berätta vad vi sysslar med, att landskapet inte kommer att finnas där om inte vi brukar det.
I ett uttalande från mötet konstateras bland annat att den finländska bonden i dag får cirka fyra procent av rågbrödets pris och att exempelvis maltkornsodlaren får bara en procent av slutproduktens, den inhemska mellanölsflaskans, pris. Man borde kunna betala ett skäligt och rättvist pris för inhemsk råvara av hög kvalitet utan att det märkbart höjer den rena och säkra inhemska matens pris.

Blomqvist återvaldes
Thomas Blomqvist från Tenala fortsätter som förbundsordförande för Nylands svenska producentförbund. Som första viceordförande fortsätter Henry Wikholm från Borgå och som andra Stefan Lundqvist från Sjundeå.
Stefan Lundqvist meddelade på NSP:s höstmöte att han ämnar dra sig tillbaka nästa år.
- Jag har suttit i tio års tid som första eller andra viceordförande och kontinuiteten bör inte bli för långvarig, motiverade han . Nyvalda i NSP:s förbundsstyrelse blev Carolina Sjögård från Liljendal och Gustav Rehnberg från Sjundeå. Carolina Sjögård ersätter Bo-Kristian Lindqvist från Liljendal och Gustav Rehnberg Stefan Lundqvist. Både Lindqvist och Lundqvist hade avsagt sig återval i styrelsen.
I tur att avgå var även John Holmberg, Tenala, Kristian Westerholm, Ingå, Mårten Malmström, Esbo, Mikael Antell, Pernå och Yngve Bergman, Mörskom, som alla återvaldes.
I SLC:s förbundsfullmäktige sitter Thomas Alm med Jaakko Mäkelä som personlig suppleant, Anders Wasström med Hedvig Lindholm som suppleant, Kristian Westerholm (Kim Lindström), Per Dannbäck (Mårten Malmström) Gösta Lundström (Henning Jensen), Robert Juslin (suppleant Anders Rosengren som föreslogs av avgående suppleanten Henry Wikholm) och Mikael Antell (Thomas Antas). Alla val var enhälliga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab