Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 / LF
Oljeskador ett allt större bekymmer
Att ta hand om en oljeskada på vederbörligt sätt kan vara en dyr, dryg och besvärlig process. Man kan dock försöka undvika oljeläckage genom att vidta en del förebyggande åtgärder, bland annat genom att kolla oljecisternens skick med jämna mellanrum.
Det här framkom på den oljeinfodag som Veritas Skadeförsäkring nyligen ordnade i Övermark. Dagen som arrangerades i samarbete med ÖSP:s trädgårdsutskott riktade sig främst till växthusodlare.
- Det ligger i växthusodlarnas intresse att undvika dylika läckage; dels är oljan dyr, dels innebär ett läckage dålig image, konstaterade trädgårdsutskottets ordförande Jan-Erik Häggvik. I takt med att åldern på tankarna stiger ökar också riskerna. I Sydösterbotten har de allra flesta oljecisterner tagits i bruk på 1970- eller 1980-talet.
I Sydösterbotten har det skett tre större skador under de senaste två-tre åren. Tom Björklund, riskchef på Veritas Skadeförsäkring, berättade att trenden accelererar på den här fronten.
- För fem-tio år sedan var oljeskadorna från cisterner obetydliga i vårt område. För närvarande är 15 procent av oljecisternerna äldre än 30 år och en stor del av dem är ogranskade.
Att sanera en oljeskada blir ofta kostsamt. Enligt Björklund kostar det i medeltal 100.000-500.000 euro per skada. Han ville därför rekommendera växthusodlarna att de skall besöka pannrummet varje dag.
- Det märks på lukten om ett läckage har inträffat. Byt till ny cistern om den ni har är gammal och kräver saneringsåtgärder. Låt granska cisternen med jämna mellanrum och åtminstone vart tionde år. Fel och brister som uppstår skall genast åtgärdas och det arbetet får endast skötas av behövlig entreprenör.
Kalle Svedjebäck från Österbottens räddningsverk berättade att den finns en informationsplikt för oljeutsläpp.
- Alla som upptäcker ett oljeutsläpp i någon form är också skyldiga att meddela vidare därom. Som innehavare av oljecisterner är det ni själva som ansvarar för dem. I och med att ni ringt och anmält skadorna är ni inte fria från dem, ni måste också ansvara för att de blir åtgärdade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab