Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
25.11.2005 09:33:32 / Agrolink
Korkeaoja: Den inhemska sockerproduktionen fortsätter

På torsdagen fattade EU: s jordbruksråd ett beslut om reformen av unionens sockerpolitik. Enligt beslutet kommer referenspriset för socker att sänkas med 36 %. En ersättning kommer att utgå till jordbrukarna som motsvarar 64 % av prissänkningen. Avsikten med beslutet är att balansera sockermarknaden inom EU.

Finland beviljades rätt att utbetala sockerbetsproducenter ett nationellt stöd. Därutöver kan Finland flytta över 25 % av förädlingskapaciteten mellan de två sockerfabrikerna. Även den kompensation som Finland kommer att få av EU, höjdes. Dessa beslut gör det möjligt att den ena av de två sockerfabrikerna kan fotsätta verksamheten.

"Detta var ett bra resultat. Beslutet innebär att den ena av de två sockerfabrikerna i Finland kan fortsätta produktionen med full kapacitet", konstaterade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja efter de svåra förhandlingarna.

Finland fick rätt att utbetala sockerbetsproducenter ett stöd på högst 350 euro/hektar. Enligt Korkeaoja säkrar detta en fortsatt lönsam produktion. "Sockerbetsodlarna i Finland kan nu tro på framtiden."

"Uppgörelsen var viktig också därför att nu är det möjligt att genomföra den princip som Europarådet har förutsatt, dvs. säkerställa fördelarna för producenter i de mindre gynnade områdena i samband med reformen. På lång sikt kommer detta också att trygga balansen på unionens gemensamma sockermarknad", konstaterade Korkeaoja.

Källa: Jord- och skogsbruksministeriet


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab