Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
23.11.2005 / NSP
Gemensamt utlåtande från Nyland (på finska)

Maatalouden ympäristötuen valmisteluryhmä

 

Lausunto maatalouden ympäristötukijärjestelmäksi 2007-2013

 

Nykyinen ympäristötukiohjelma on ollut kattava tulostenkin valossa, vaikkakaan kaikkia asetettuja tavoitteita, erityisesti vesien suojelussa, ei olekaan saavutettu. Viljelijät ovat lähes sataprosenttisesti sitoutuneet järjestelmään ja käytetyt lannoitustasot ovat merkittävästi pienentyneet ja toisaalta viljelymenetelmät muuttuneet entistä ympäristöystävällisemmiksi.

 

Pitkäjänteisyyttä tarvitaan edelleen ja uusi ohjelmaesitys onkin aivan oikein rakenteeltaan nykyisen ohjelman kaltainen. Päämääränä pitää olla myös jatkossa mahdollisimman kattava ohjelma. Tarvitaan kuitenkin myös entistä vahvempaa alueellista ja tilakohtaista kohdentamista, jotta toimenpiteiden vaikuttavuus vesien suojelussa ja luonnon ja maiseman hoidossa kasvaisi.

 

Suuri osa maatalouden ravinnekuormituksesta tulee melko pieneltä peltoalueelta ja täten kuormituksen alentamistoimia tulisi suunnata enemmän ongelma-alueille. Toisaalta mereen laskevilla valuma-alueilla voi eroosion torjunta olla jopa lannoituksen säätelyä tärkeämpi keino rehevöittävän fosforin torjujana. (MYTVAS 2, osahankkeiden raportit).

 

Ympäristötukijärjestelmää nyt uudistettaessa pitää asettaa vesiensuojelulliset toimenpiteet ja luonnon monimuotoisuuden edistämistoimenpiteet etusijalle ja tehdä ne mahdollisimman houkutteleviksi. Tämä edellyttää myös riittävän rahoituksen turvaamista.

 

Vain laajalla viljelijöiden osallistumisella ja tuen tehokkaalla kohdentamisella voidaan asetetut tavoitteet saavuttaa erityisesti vesistöjen kuormituksen kannalta tärkeimmillä alueilla, kuten Uudellamaalla.

 

Tärkeimmät toimenpiteet ovat:

 

       Viljavuustutkimuksiin perustuva lannoitus

       Monivuotinen viherkesanto

       Pientareet ja suojakaistat

       Suojavyöhykkeet

       Perinnebiotooppien hoitosopimukset

 

Helsingissä 18.11.2005,

 

Uudenmaan maatalouden ympäristöasioiden yhteistyöryhmä:

Irmeli Ahtela, Johan Sundberg, Jaana Marttila (Uudenmaan ympäristökeskus)

Jarmo Kitula (Uudenmaan TE-keskus)

Vesa Niskanen (ProAgria Uusimaa)

Patrik Erlund (Nylands Svenska Lantbrukssällskap)

Jaakko Holsti, Markus Eerola (MTK-Uusimaa)

Bjarne Westerlund (Nylands svenska producentförbund)

Jussi Taruma (Uusmaalainen viljelijä)

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab