Maatalouden ympäristötuen valmisteluryhmä
Lausunto maatalouden ympäristötukijärjestelmäksi 2007-2013
Nykyinen ympäristötukiohjelma on ollut kattava tulostenkin valossa, vaikkakaan kaikkia asetettuja tavoitteita, erityisesti vesien suojelussa, ei olekaan saavutettu. Viljelijät ovat lähes sataprosenttisesti sitoutuneet järjestelmään ja käytetyt lannoitustasot ovat merkittävästi pienentyneet ja toisaalta viljelymenetelmät muuttuneet entistä ympäristöystävällisemmiksi.
Pitkäjänteisyyttä tarvitaan edelleen ja uusi ohjelmaesitys onkin aivan oikein rakenteeltaan nykyisen ohjelman kaltainen. Päämääränä pitää olla myös jatkossa mahdollisimman kattava ohjelma. Tarvitaan kuitenkin myös entistä vahvempaa alueellista ja tilakohtaista kohdentamista, jotta toimenpiteiden vaikuttavuus vesien suojelussa ja luonnon ja maiseman hoidossa kasvaisi.
Suuri osa maatalouden ravinnekuormituksesta tulee melko pieneltä peltoalueelta ja täten kuormituksen alentamistoimia tulisi suunnata enemmän ongelma-alueille. Toisaalta mereen laskevilla valuma-alueilla voi eroosion torjunta olla jopa lannoituksen säätelyä tärkeämpi keino rehevöittävän fosforin torjujana. (MYTVAS 2, osahankkeiden raportit).
Ympäristötukijärjestelmää nyt uudistettaessa pitää asettaa vesiensuojelulliset toimenpiteet ja luonnon monimuotoisuuden edistämistoimenpiteet etusijalle ja tehdä ne mahdollisimman houkutteleviksi. Tämä edellyttää myös riittävän rahoituksen turvaamista.
Vain laajalla viljelijöiden osallistumisella ja tuen tehokkaalla kohdentamisella voidaan asetetut tavoitteet saavuttaa erityisesti vesistöjen kuormituksen kannalta tärkeimmillä alueilla, kuten Uudellamaalla.
Tärkeimmät toimenpiteet ovat:
□ Viljavuustutkimuksiin perustuva lannoitus
□ Monivuotinen viherkesanto
□ Pientareet ja suojakaistat
□ Suojavyöhykkeet
□ Perinnebiotooppien hoitosopimukset
Helsingissä 18.11.2005,
Uudenmaan maatalouden ympäristöasioiden yhteistyöryhmä:
Irmeli Ahtela, Johan Sundberg, Jaana Marttila (Uudenmaan ympäristökeskus)
Jarmo Kitula (Uudenmaan TE-keskus)
Vesa Niskanen (ProAgria Uusimaa)
Patrik Erlund (Nylands Svenska Lantbrukssällskap)
Jaakko Holsti, Markus Eerola (MTK-Uusimaa)
Bjarne Westerlund (Nylands svenska producentförbund)
Jussi Taruma (Uusmaalainen viljelijä)