Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
18.11.2005 / LF
Sockerreformen manglas in i det sista
Sockerreformen står i centrum då EU:s jordbruksministrar samlas till möte nästa vecka. Pressen på medlemsländerna är stor mot bakgrunden av den WTO-frist som kräver att exporten drastiskt sänks redan den 22 maj.
Tre dagar, tisdag till torsdag, har reserverats för mötet för att ge medlemsländernas delegationer tid för överläggningar. Kommissionen vill genast i början av mötet lägga fram ett första kompromissförslag. Syftet är att göra reformen något aptitligare för de länder som anser att det nuvarande förslaget inte kan godtas.
Kommissionen torde emellertid hålla fast vid sina planer att sänka sockerpriset med 39 procent och priset på betor med 42,6 procent. Däremot uppges EU-kommissionens expertgrupp i Bryssel dryfta specialåtgärder för de första reformåren.
Chanserna för en politisk lösning om reformen på nästa veckas ministermöte anses inte vara omöjliga. Bland annat uppges Italien och några andra länder ha intagit något mjukare positioner. Kommissionens särförhandlingar med Finland, Irland och Portugal har emellertid inte resulterat i några eftergifter.
Vid ett möte med sockerbetsodlare i Somero på måndagen uppgav jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja att förhandlingarna har stampat på stället. Som enda chans återstår möjligheten att mangla igenom kraven på ministermötet.
Finland kräver en mindre drastisk prissänkning för socker och sockerbetor än den kommissionen har föreslagit. Därutöver måste odlarna kompenseras till hundra procent. Den finländska målsättningen har konsekvent gått ut på att säkra en framtida sockerbetsodling i Finland.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab