Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
18.11.2005 11:38:58 / Agrolink
Skördeprognosen för spannmål 4 miljarder kilo

Enligt förhandsuppgifter om Tikes slutliga skördekalkyl uppgår årets spannmålsskörd till 4,0 miljarder kilo. Över hälften av spannmålsskörden, dvs. 2,1 miljarder kilo, är korn. Kornskörden är 20 % större än i fjol. Till skillnad från hösten 2004 har tröskningen i höst inte störts av regn.


Rekordstora mängder vete och korn
Enligt förhandsuppgifterna skördades i höst den största mängden såväl vete som korn sedan 1920-talet, då man började föra statistik. Veteskörden, som uppgår till ca 794 miljoner kilo, överstiger fjolårets rekordskörd med 2 %. Kornskörden ökade med så mycket som 20 % jämfört med i fjol. Hälften av hela spannmålsskörden utgörs av korn.

Råg för mindre än en tredjedel av konsumtionen, havreskörden större än i fjol

Höstens rågskörd, 32 miljoner kilo, blev liten på grund av de dåliga såddförhållandena förra hösten. Den råg som nu skördats täcker mindre än en tredjedel av den inhemska konsumtionen. I fjol skördades råg 62 miljoner kilo.

Havre är vårt näst viktigaste fodersädesslag. I år har det skördats ungefär 1,1 miljarder kilo havre. Dess andel av hela spannmålsskörden är en dryg fjärdedel, dvs. bara ungefär hälften av kornskörden.

Den slutgiltiga skördeberäkningen publiceras i slutet av november. Den baserar sig på de uppgifter som odlarna uppgivit. Tike har samlat uppgifterna med sampelundersökning från cirka 9 600 odlare antingen per telefon eller genom en postenkät. Förhandsuppgifterna i detta pressmeddelande grundar sig på svaren från ca 8 000 odlare. I denna uppskattning avses med spannmålsväxternas odlingsareal s.k. skördad areal, som har kalkylerats genom att subtrahera de för närvarande kända skördeskadearealerna från den odlingsareal som odlarna uppgivit i sina stödansökningar.

Källa: TIKE


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab