Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.11.2005 / LF
Diffusa orsaker när prov på maltkorn underkänns
En del maltkornsodlare, som har kontrakt med Viking Malt har fått sina förhandsprov underkända på grund av mögel. Hur mycket det handlar om kan mälteriet inte uppge vid det här laget.
Sammanlagt har bolaget underkänt en mindre mängd i år än tidigare, men den andel prov som fått minus på grund av mögel är större än normalt. Många jordbrukare misstänker att Viking Malts förfarande är en marknadsåtgärd, men vice VD Ilkka Kylmälä försäkrar att så inte är fallet.
Raisio har åtminstone inte tillsvidare råkat ut för problemet med mögel i lika stor omfattning. Visserligen har producenterna ställvis haft problem med att få förhandsproven godkända också hos Raisio i år, men det har mestadels berott på för hög proteinhalt och där är gränserna betydligt klarare i kontraktet.
Men analysmetoderna för Raisios och Viking Malts förhandsprov är olika. Med andra ord kan man alltså tänka sig att samma parti maltkorn, som underkänns hos Viking Malt, kan godkännas av Raisio.
För producenterna förvärras situationen av att de också blir utan stöd. Det finns möjlighet att ta parallellprov, men frågan är hur mycket producenten vinner på det.
Det igen leder oss in på en diskussion om stödsystemet borde ändras, eftersom det i dag inte finns klara kriterier för mögelhalten i odlarkontrakten. Det är alltså i princip möjligt att ett förhandsprov som underkänns på ett mälteri kan godkännas på ett annat.
Enligt årets ansökningsguide ska förhandsprovet på maltkornet vara analyserat enligt Analytica-EBC-standarden eller en annan analys som uppfyller minst samma kvalitetskrav och det ska finnas ett förhandsprov för varje 20 hektar.
Men det hjälper fortfarande inte producenten som inte kan få sitt stöd, ifall det inte finns något mälteri som fastställer odlingsavtalet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab