Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.11.2005 / LF
Gödselkompostering i plasttub nyhet för hästgårdar
Många hästgårdar har för liten åkerareal för att sprida ut djurens spillning. Dagens miljöbestämmelser är också stränga då det gäller förvaring av gödsel. I hästbyn Hyyppärä i Hyvinge har problemet lett till en innovation: spillningen komposteras i plasttuber.
I samarbete med lantbrukaren Markus Eerola, Aimo Kortteen Konepaja och K-Lantbruk testas nu kompostering av gödseln. Hästspillningen packas in i en plasttub, dit man också lagt in täckdikningsrör. På tubens ovansida skärs små hål med lämpligt avstånd från varandra för att gaserna ska komma ut. Syret som behövs för en effektiv kompostering tillförs med en fläkt och luften cirkulerar inne i tuben tack vare täckdikningsrören.
- Vi är ännu osäkra på exakt hur slutprodukten blir, säger Veijo Kilkkilä från K-Lantbruk.
Den äldsta komposttuben som står i Hyvinge är i dag tre veckor gammal, och i Ylivieska finns den allra första tuben som nu har en månad och en vecka på nacken.
- Vi samarbetar med KTTK och Arbetseffektivitetsföreningen då det gäller att utreda konsistensen och näringshalten på den färdiga kompostmyllan. Vi söker också ännu efter det optimala komposteringssättet liksom tillsatserna i form av exempelvis halm och vatten och hur dessa inverkar på slutresultatet.
Slutprodukten blir sannolikt kompostmylla som lämpar sig att sprida ut på åkern eller till markförbättring vid grönbyggande.
- Men knappast är det frågan om blommylla som kan förpackas i småsäckar och säljas i butiken.
Veijo Kilkkilä berättar att principen att kompostera i tub används på andra håll exempelvis för bioavfall, men gödselkompostering i tub är så vitt han vet en finländsk idé.
Vid K-Lantbruk och Aimo Kortteen Konepaja tror man att det finns en efterfrågan på tubkomposten. I huvudstadsregionen kostar det nämligen omkring sextio euro per ton att bli av med hästspillningen.
- Jag tror att vi kanske säljer 10-20 stycken Murska Bagger-krossar med komposteringsutrustning nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab