Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.11.2005 / LF
Dags att söka till nya Leader-programmet
Lokala aktionsgrupper kan nu ansöka om att komma med i Leader-programmet för programperioden 2007-2013. I Finland förbereds som bäst en nationell landsbygdsstrategi, som ska presenteras åt EU-kommissionen nästa sommar förutsatt att man före det kommit överens om finansieringsramarna för EU:s nya programperiod.
Ansökningsblanketten för Leader-programmet åren 2007-2013 finns på finska på jord- och skogsbruksministeriets hemsida www.mmm.fi/toimintaryhmat. På den svenska sidan www.mmm.fi/aktionsgrupper står kort om vad aktionsgrupperna är.
En lokal aktionsgrupp är en registrerad förening, som uppmuntrar invånarna på landsbygden att utveckla sin hembygd, skapa trivsel och nya arbetstillfällen och företag. Föreningens verksamhet är öppen för alla, så att vem som helst som vill arbeta för sin region kan delta.
I Finland finns i dag 58 lokala aktionsgrupper i sammanlagt 419 kommuner. Budgeten för Finlands Leader+ är cirka 170,4 miljoner euro, av vilket EU står för 55,4 miljoner medan resten är nationella medel. Förutom finansieringen genom Leader måste projekten också finansieras med egna medel.
Stöd har beviljats bland annat till grundande av småföretag, anordnande av kurser och utvecklandet av byaverksamhet. Sammanlagt finansieras åren 2000-2006 omkring 4.000 projekt, av vilka omkring en tredjedel är företagsstöd.
Det pågående programmet Leader+ inleddes år 2000 och är en av EU:s fyra program baserade på gemenskapsinitiativ. Liksom föregångaren Leader II handlar Leader+ om att utveckla landsbygden utifrån lokala förutsättningar och initiativ.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab