Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.11.2005 / LF
CAP gynnar miljonärer, hävdar brittisk organisation
EU:s gemensamma jordbrukspolitik är orättvis och gynnar mest storjordbruk, hävdar den brittiska biståndsorganisationen Oxfam. Enligt organisationens efterforskningar erhåller de femton största jordbruksföretagen i Frankrike hela 60 procent av jordbruksstöden.
Den franska tidningen La Tribune har publicerat siffror som visar att lejonparten av jordbruksstöden från Bryssel går till landets största jordbruksföretag. Enligt Oxfam visar siffrorna att stora delar av jordbruksstöden ingalunda används för att stötta småbrukare, som den franska regeringen hävdar. En majoritet, 70 procent av de franska småbrukarna, får nöja sig med stöd i storleksklassen 17 procent.
För att understryka sina påståenden lyfter Oxfam fram flera rika stödmottagare. Miljardären Prins Albert av Monaco lyfte senaste år 287.000 euro för sina 700 hektar stora spannmålsodlingar i Frankrike. Som stödmottagare i offentligheten har tidigare figurerat bland annat det danska kungahuset, liksom drottning Elisabeth och prins Charles.
Enligt Oxfams efterforskningar lyfter 303 så kallade gyllene namn inom det spanska jordbruket mer än 398 miljoner euro i stöd varje år. Det motsvarar i medeltal 1,3 miljoner euro per gård. De sju största spanska jordbruken får tillsammans 14,5 miljoner euro. De 12.700 minsta jordbruken i Spanien måste alla dela på samma summa.
Oxfam har denna gång koncentrerat sin attack mot Frankrike i egenskap av det största mottagarlandet av jordbruksstöd. Frankrike lyfter årligen 9,4 miljarder euro i form av stöd från Bryssel. Det motsvarar 22 procent av EU:s jordbruksbudget.
Enligt Pierre Boulanger, forskare vid institutet för politiska studier i Paris, erhåller 2.530 stora jordbruk, motsvarande en procent av gårdarna, mer stöd än de 182.270 minsta gårdarna, som motsvarar 40 procent av alla jordbruk i landet.
För Frankrike kommer påståendena om jordbrukspolitikens orättvisor olämpligt. Angreppet kommer i ett moment då jordbruket är föremål för angrepp från USA och liberala länder inom EU, som Storbritannien, konstaterar den franska producentorganisationen FNSEA:s generalsekreterare Jean-Bernard Bayard i en kommentar för nyhetsbyrån AFP. Enligt Bayard är publiceringen av siffrorna en provokation som skadar EU:s intressen och spelar USA i händerna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab