Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.11.2005 / LF
WTO-förhandlingar oroar bönder i G10-länderna
Producentorganisationerna i Norge, Schweiz, Japan och Sydkorea, som hör till de så kallade G10-länderna, är djupt bekymrade över utvecklingen i WTO-förhandlingarna kring handeln med jordbruksprodukter.
- De exporterande länder som G20 (dit bland annat Brasilien, Argentina, Bolivia och Sydafrika hör) och USA har fortsatt att driva fram aggressiva förhandlingsförslag så som drastiska beskärningar av tullar och införandet av tak på tulltariffer samt begränsningar av mängden så kallade känsliga produkter, säger organisationerna.
Något förenklat kan man säga att känsliga produkter (sensitive products) är produkter där enskilda länder vill kunna göra undantag för överenskommelser om exempelvis tullsänkningar med hänvisning till att de här produkterna har en speciell betydelse på hemmaplan.
- Men samtidigt har de importerande ländernas vädjan om att beakta icke kommersiella intressen och flexibilitet i reglerna för tillträde till marknaden inte blivit tillgodosedda på ett ändamålsenligt sätt, påpekar jordbrukarorganisationerna i de fyra G10-länderna i ett gemensamt uttalande.
- WTO:s regler för internationell handel med jordbruksprodukter ska naturligtvis vara klara och tydliga, men de får inte äventyra jordbruket och dess mångfunktionella egenskaper. Varje land bör behålla rätten att producera mat för egen nationell konsumtion. Regelverken måste vara balanserade och rättvisa för att garantera att olika former av jordbruk kan fortsätta att existera sida vid sida.
Därför motsätter sig de norska, schweiziska, japanska och sydkoreanska producentorganisationerna å det kraftigaste okontrollerbart tillträde till marknaden och införande av tulltak.
- Sådana tilltag kommer att drabba ett fåtal länder, så som länderna i G10, som redan nu är bland de största importörerna av jordbruksprodukter. De länder, vars verksamhet snedvrider världsmarknaden mest, kommer däremot att förbli oberörda.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab