Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.11.2005 / LF
Konkurrensverket satte tummen ner för maltförhandlingarna
Det är inte tillåtet för vare sig producenterna eller mälterierna att idka samarbete kring prissättningen på maltkorn. Det är konkurrensverkets bedömning av de förhandlingar om maltkornspriserna som pågick fram till i fjol somras, då de abrupt avbröts.
Trots att avtal om lantbruksprodukter, som görs upp för att främja produktiviteten eller marknadens funktionsduglighet, står utanför konkurrenslagstiftningen har konkurrensverket beslutat att pricka också producenterna för att ha deltagit i avtalssystemet. Det heter nämligen att dylika avtal inte får hindra en fungerande konkurrens på marknaden.
Konkurrensverket anser i alla fall inte att det är befogat att kräva sanktioner på grund av förhandlingarna, som har förts med allmänhetens kännedom.
- Beslutet är ett mycket allvarligt slag mot oss, anser Rabbe Bergström som är SLC:s representant i producenternas maltkornssektion. Hur vi kommer att göra i fortsättningen är osäkert, vi måste träffas i sektionen och diskutera igenom hur vi ska reagera.
Maltkornssektionen torde ha behandlat ärendet på en telefonkonferens på morgonen i dag fredag.
- Att vi inte bötfälldes visar i alla fall att vi har haft ärligt uppsåt i vårt agerande. Det hjälper oss emellertid inte så mycket, eftersom vår sits redan har försvagats gentemot uppköparna, priserna har således gått kraftigt ner sedan förhandlingarna avbröts. I det här fallet leder den stränga konkurrenslagstiftningen till att producenterna, som sedan tidigare har ganska litet att säga till om i prisbildningen, förlorar ytterligare i inflytande. Att var och en producent skulle börja förhandla med uppköparna är en omöjlig tanke, det blir mälterierna som kommer att diktera priserna.
MTK kommer antagligen att söka ändring av konkurrensverkets beslut, i första hand hos marknadsdomstolen. Det är inte säkert att producenterna vinner, men å andra sidan ser man inte ut att ha något att förlora på det.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab