Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.11.2005 / LF
Sockerreform får WTO-frist till maj
EU:s sockerreform måste vara genomförd senast den 22 maj nästa år. Därefter får EU inte längre sälja vare sig C-socker eller AVS-socker på världsmarknaden. Det beslöt WTO:s skiljedomare senaste vecka. EU har planerat att införa den nya marknadsordningen för socker i slutet av juni samma år.
WTO skjuter in sig på exporten av C-sockret, överskottssockret utanför A- och B-kvoterna. C-sockret avyttras på världsmarknaden utan subventioner, men WTO anser att exporten gynnas av de höga priserna på A- och B-socker.
I själva verket sker exporten med förtäckta subventioner som stör konkurrensen på marknaden, menar WTO. Dessutom betraktas exporten av AVS-socker som olaglig.
EU importerar socker från de tidigare kolonierna, AVS-länderna, till höga priser. Sockret exporteras därefter vidare till betydligt lägre priser. WTO anser att EU inte ha rätt att exportera motsvarande mängd socker till lägre pris för att få kostnadstäckning.
EU exporterar årligen cirka 3 miljoner ton C-socker. Vidareexporten av AVS-sockret uppgår till omkring 1,6 miljoner ton. Enligt WTO strider detta mot EU:s förpliktelser enligt avtalen från Uruguayrundan.
Den nuvarande EU-marknadsordningen för socker är i kraft fram till den första juli 2006 och man har utgått från att exporten av C-socker ska få fortgå fram till slutet av nästa år. Nu kan tiden bli knapp för exportörerna.
Enligt Hans-Jörg Gebhard från den tyska sockerindustrins centralorganisation riskerar EU att bli sittande på stora mängder socker, i synnerhet mot bakgrunden av en stor betskörd denna säsong. Men den fastställda tidsfristen kan inte överklagas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab