Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.11.2005 / LF
Allt svårare att få tag på gmo-fri soja
Att allt större arealer odlas med genmodifierade växter. Sakkunniga bedömer att det är oundvikligt att gm-produkterna så småningom kommer in även på den finländska marknaden. Utvecklingen på djurfodersidan är redan långt gången, av världens sojabestånd är åttio procent genmodifierade.
- Det blir allt svårare att få tag på konventionell soja, och jag tror den försvinner helt inom loppet av några år, säger svinproducent Mika Säteri från Kjulo. Han blandar till djurfodret själv, och har hittills köpt endast icke-genmodifierad soja.
- Jämfört med den genmodifierade sojan blir det dyrare att köpa vanlig soja, prisskillnaden är cirka femton procent. Den utgiften får jag stå för själv.
Säteri påminner om att i Danmark används genmodifierad soja i svinfoder, men det är få konsumenter i Finland som är medvetna om det då de köper det billigare importköttet.
- Om vi i Finland går in för gm-fritt foder i framtiden, borde tilläggskostnaden i rättvisans namn inte enbart betalas från producentens plånbok.
Tvärtemot systerorganisationen i Sverige har Finlands Konsumentförbund inte gått in för att kräva att kött och charkuteriprodukter som producerats med genmodifierade foderväxter bör märkas.
- Konsumenten ska ändå ha möjlighet att kontrollera saken om hon så vill, och den naturliga kanalen till detta är företagens kundservice, säger livsmedelsexpert Riitta Tainio från Finlands Konsumentförbund.
Hon konstaterar att konsumenternas attityder gentemot gm-livsmedel överlag är negativa i hela EU. Den senaste eurobarometerundersökningen visade att finländarna och spanjorerna är de mest positivt inställda till gm-mat, men ändå säger över hälften av finländarna nej till gmo i mat. Under de senaste fem åren har attityderna ändå mjuknat.
- Vi på Finland Konsumentförbund tar inte avstånd från gm-mat, men vi kräver att det erbjuds ett alternativ och att konsumenterna ges information om hur livsmedlen är producerade och vad de innehåller.
Tainio ser i princip ekoprodukter som ett alternativ till gm-livsmedel, eftersom man i ekologisk produktion inte får använda gm-ingredienser.
- Men i praktiken är urvalet ekoprodukter så litet att det inte är ett alternativ att räkna med.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab