Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
4.11.2005 / LF
MKS i Brasilien höjer köttpris?
Mul- och klövsjukan som bröt ut i Brasilien senaste månad väntas nu pressa priset på nötkött uppåt, också i EU. Men en utjämnande faktor kan bli att Storbritanniens stränga BSE-regler lindras denna månad och till väsentliga delar samordnas med reglerna i övriga EU-länder. Bland annat torde exportrestriktionerna slopas och sannolikt ökar den brittiska köttproduktionen nästa år.
Branschorganisationen Meat and Livestock Commission (MLC) räknar med en betydande ökning av den brittiska nötköttsproduktionen nästa år. Enligt experterna kan produktionen öka med en fjärdedel, jämfört med nivån år 2004. Produktionsökningen sker på bekostnad av importen. MLC utgår från att den brittiska importen av nötkött redan detta år minskar med 45.000 ton och nästa år med 95.000 ton.
Enligt den tyska marknadscentralen ZMP är det i första hand Irland som förlorar marknadsandelar. År 2004 exporterade Irland 200.000 ton nötkött till Storbritannien. Framdeles väntas exporten minska med en tredjedel. Marknadscentralen räknar emellertid med att omställningen kan få konsekvenser i andra EU-länder. Irland försöker redan kompensera bortfallet genom att öka exporten till Skandinavien och Frankrike, där konkurrenssituationen därmed skärps.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab