Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
2.11.2005 11:59:16 / Agrolink
Kör bilen 4000 kilometer med den årliga dyngan från en enda ko!

Våra lantbruksgårdar erbjuder stora möjligheter. I synnerhet de gårdar där man har djur t.ex. kor. 

Kodynga kan förädlas i en biogasreaktor och bli metangas. Gasen kan användas som bränsle i bilen eller försörja gården med el och energi. Om man har tillräckligt många kor kan man även producera gas till försäljning.

Erkki Kalmari är tekniker och mjölkbonde i Leppävesi. Han har 40 kor på sin gård. Kalmari har i sju års tid försett sin gård och sin silo med el och energi producerat av egen gas. Hans serietillverkade volvo går både på gas och bensin. Inkommande vår kommer en servicestation att börja sälja Kalmaris gas till allmänheten.

Orsaken till att Kalmari byggde sitt eget biogassystem var att hans kor började ha problem med kolibakterier. Problemen fortsatte då dyngan spreds ut på åkern. Efter att Kalmari byggt sin biogasreaktor märkte han en rad förbättringar: Bakterier i kodyngan såsom salmonella och listeria dog under behandlingen. Likaså minskade problem med lukter och därtill var den behandlade gödseln enklare att breda ut på åkrarna, men framförallt fanns förmånlig energi tillhanda.

--

Erkki Kalmari besöker Vasa och Fria kristliga folkhögskolan Tisdagen 15.11 kl. 12-15.

Han berättar då om sina erfarenheter och svarar på deltagarnas frågor. Föreläsningen sker på finska men tolkas också till svenska.

Anmälningar till seminiariet som är kostnadsfritt bör ske senast 11.11.05 till FKF,

Kaserntorget 1, 65100 Vasa, tel 06-319 1500, e-post info@fkf.fi

Arrangörer: FKF och ÖSP


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab