Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
1.11.2005 10:24:18 / Agrolink
Jord- och skogsbruksministeriet förnyade svinhusbestämmelserna

Jord- och skogsbruksministeriet har förnyat bestämmelserna för byggande av svinstallar som stöds. Ministeriets förordning om byggnadstekniska och funktionella krav för svinstallsbyggande som stöds (42/05) träder ikraft den 2.11.2005. Förordningen berör i första hand byggnads- och djurutrymmeskrav för svinstallar.

Målsättningen med förnyandet är att göra klarare regler för svinstallsbyggandet samt att främja byggande av djurvänliga och arbetsbesparande ekonomiska svinstallar. Byggande av allt större svinstallar och därtill även allt större funktionella och ekonomiska risker utgör även bakrund till nya bestämmelser. Med den nya förordningen upphävs bilaga nr 4 i jord- och skogsbruksministeriets förordning 100/01: JSM-BBA C1.2.3 "Husdjursbyggnader, byggnader för svinhushållning".

Ansvaret för myndighetsstadgar för allmänna krav på hållande av djur och djurskydd hör till jord- och skogsbruksministeriets avdelning för livsmedel och -hälsa. För det byggande som stöds ekonomiskt förstärker och kompletterar den nya förordningen efterföljandet i jord- och skogsbruksministeriets förordning 14/VLA/2002 "Djurskyddskrav vid svinhåll-ning".

De mest betydande preciseringarna berör kraven på svinens boxutrymmen och boxarnas golvkonstruktioner. Minimikravet för fri golvyta i gödsvinsbox har höjts 20 - 40 %. Av denna areal krävs att 2/3 utgör golv med fast underlag. Arealerna för grisningsboxar, sinsuggor-nas och gyltornas lösdrift samt gruppboxar liksom andelen golv med fast underlag i dessa är också noggrannare bestämt.

I förordningens utarbetande har JSM:s avdelning för livsmedel och -hälsa deltagit och i färdigställandet har hörts representanter från såväl forskning som producenter och köttindustri.

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab