Beslutet om EU:s sockerreform kommer inte att fördröjas av EU-parlamentet. Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel har snickrat ihop en speciallösning som gör det möjligt att ta reformbeslutet i november, med preliminärt tillstånd av parlamentet.
EU-parlamentet bör enligt reglerna avge sitt utlåtande innan EU:s jordbruksministrar fattar det politiska beslutet om sockerreformen. I parlamentet kommer behandlingen emellertid till plenum först i januari.
Det är alldeles för sent för Fischer Boel, som vill åka till WTO-toppmötet i december med ett klappat EU-beslut i bagaget. För att undvika dröjsmålet har Fischer Boel kommit överens om en speciallösning som går ut på att parlamentet gör avkall på den formella tågordningen. Hon informerade om lösningen vid jordbruksministrarnas möte på tisdagen.
Det praktiska arrangemanget går ut på att jordbruksutskottets ordförande Josef Daul kontaktar de politiska grupperingarnas ordföranden och inhämtar deras skriftliga medgivanden, uppger nyhetstjänsten aiz.
De senaste veckorna har det förefallit som om EU-parlamentet skulle dröja med sitt utlåtande till reformen, med påföljden att jordbruksministrarnas beslut försenas.
Lösningen gör det möjligt för Fischer Boel att försöka driva igenom ett reformbeslut redan på ministermötet i november.
Jordbruksministrarna fortsatte på tisdagen diskussionen om den planerade reformen av marknadsordningen för socker. Många länder krävde lindrigare prissänkningar och generösare kompensationer än de utlovade. Kommissionen anser benhårt att det inte går att tumma på de föreslagna prissänkningarna. Ett holländskt kompromissförslag med en sänkning på 33 procent i stället för 39 procent betecknades av kommissionen som otillräckligt.
Den finländska ståndpunkten är att en mindre sänkning av sockerpriset än den föreslagna räcker för att återställa balansen på EU:s sockermarknad.
Inkomstbortfallet bör enligt finländsk åsikt kompenseras helt och hållet, och det direkta stödet borde ges en tillräcklig koppling till produktionen.
Finland upprepade åsikten att sockerbetsodlingen bör kunna fortsätta i alla de EU-länder där odling bedrivs. Delegationen anslöt sig till en grupp av elva medlemsländer som i en skrivelse ger uttryck för sin oro över reformförslagets huvudpunkter.
Reformens motståndare talade för rikligare kompensationer. Det anses inte uteslutet att kommissionen måste gå med på kompensationer som är högre än 60 procent för att säkra en kvalificerad majoritet för reformen i ministerrådet.
Länderna vill också få mer att säga till om när det gäller omstruktureringsprogrammen för sockerföretagen. Man efterlyste också bättre förutsättningar för att göra det möjligt att framställa etanol av sockerbetor.