|
28.10.2005 / LF
Fler skyddsåtgärder ska bromsa fågelvirus
Nya skyddsåtgärder stiftas för att förhindra spridningen av fågelinfluensa. EU har förbjudit importen av exotiska fåglar. I Tyskland måste fjäderfä spärras in och dricka kranvatten. Men experter betonar att EU är väl rustat mot fågelinfluensan.
I princip har alla 25 EU-länder genomtänkta planer för en bekämpning av epidemin, försäkrar Marc Danzon, chef för världshälsoorganisationen WHO i Europa. Danzon uttalade sig på ett arbetsmöte för experter i Köpenhamn.
Enligt experterna måste läget ändå betraktas som kritiskt ur veterinärmedicinsk synpunkt. Fågelinfluensan är ett farligt hot mot fjäderfänäringen. Däremot är hotbilderna när det gäller risker för människor överdrivna.
Risken att fågelinfluensan ska mutera i en pandemi är betydligt lägre i Europa än i Asien, betonar Danzon.
Efter Turkiet, Rumänien, Ryssland och Storbritannien är Kroatien det femte europeiska landet där den aggressiva typen av fågelinfluensa har påträffats. De misstänkta fallen i Grekland kunde inte bekräftas på basen av de första testen.
Efter nya fynd av döda fåglar väntas EU-kommissionen införa en rad av nya regler. EU-parlamentet har uppmanat medlemsländerna att tilldela kommissionen mandat för nödvändiga krisåtgärder.
Bland annat diskuteras möjligheterna att införa karantän och desinfektion på flygfält samt inskränkningar för resande från länder där den aggressiva fågelinfluensan har påträffats.
Tyskland skärpte på onsdagen bestämmelserna. Fjäderfä måste borta från ytvatten och i stället ges kranvatten. Tamfåglar och höns måste sedan en vecka hållas inomhus, en regel som har vållat svårigheter på många gårdar.
På grund av rädsla för fågelinfluensa har försäljningen av fågelkött sjunkit med drygt tio procent och konsumenterna är osäkra, uppger de tyska fjäderfäproducenternas organisationer.
Bekämpningen mot fågelinfluensan fokuseras främst på handeln med fåglar samt risken för en spridning med flyttfåglar. Enligt tyska experter bär en relativt stor del av de vilda fåglarna på influensavirus, men för det mesta handlar det om ofarliga typer.
|
|