Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
21.10.2005 / LF
Britter söker lösning för ny långtidsbudget
Storbritannien kan tänka sig att förhandla om landets omtvistade EU-rabatt för att nå ett politiskt beslut om unionens långtidsbudget. I gengäld kräver britterna jordbruksreformer, men tonen har mjuknat något.
EU-toppmötet i juni strandade på att EU:s nettobetalande länder vill sänka budgettaket och avveckla den medlemsrabatt som Storbritannien beviljades på 1980-talet. Budskapet från premiärminister Tony Blair var att rabatten endast kan diskuteras om EU radikalt sänker stödet till jordbruket. Det vägrade i sin tur Frankrike och de flesta andra länder.
Nu har tongångarna från London mjuknat något. I en intervju för tidningen The Independent säger biträdande premiärminister John Prescott att regeringen eftersträvar en politisk lösning före slutet av året.
- Vi måste lägga vår rabatt på bordet. EU:s pengar kan användas på ett bättre sätt, till exempel för utbildning och innovation, sade Prescott. Han undvek att göra en direkt koppling till en omedelbar reform av jordbruksstöden.
Under ett besök i Tjeckien upprepade Frankrikes president Jaqcues Chirac sin ståndpunkt att den fastslagna jordbrukspolitiken inte får ändras. Samtidigt uppger EU-kommissionären för regionalpolitik, Danuta Hübner, att kommissionen på nytt vill lansera sitt gamla förslag till långtidsbudget utan förändringar. Enligt Hübner förväntar sig kommissionen att medlemsländerna ska ta förslaget till omprövning.
Frankrike skulle däremot föredra det kompromissförslag som det dåvarande ordförandelandet Luxemburg lade fram under toppmötet i juni. Enligt Frankrikes premiärminister de Villepin är detta förslag den bästa grunden för en överenskommelse. Storbritannien, Nederländerna, Spanien, Finland och Sverige röstade emellertid mot det förslaget.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab