|
14.10.2005 / LF
Anbud står mot anbud efter WTO-ministermöte
WTO-rundan fortsatte med ett tredagars ministermöte i Genéve denna vecka. Mötet blev en dramatisk tillställning där USA och EU tävlade om att bjuda under varandra till den grad att bondelobbyn vill dra åt bromsarna.
Genast på måndagen drog USA ett äss ur ärmen då Bush-regeringens handelsrepresentant Rob Portman lade fram ett nytt förslag till en reform av handeln med jordbruksprodukter.
USA föreslår att de handelsstörande gula stöden ska sänkas med 60 procent inom fem år. Därtill ska de blå stöden halveras. I en tredje fas ska alla handelsstörande stöd avvecklas. Dessutom avskaffas exportstöden fram till år 2010.
USA är också redo att tumma på gränsskyddet genom att sänka den högsta tullsatsen till 75 procent. En högre tull skulle gälla endast för känsliga produkter. I nästa fas skulle tullarna slopas.
EU reagerade med att erbjuda en sänkning med 70 procent för sina handelsstörande jordbruksstöd. Därutöver är EU redo att sänka sitt gränsskydd. För produkter som är belagda med den högsta tullsatsen på 90 procent, kan tullen sänkas med hälften.
Emellertid räknas bara tio procent av de sammanlagda jordbruksstöden på 50 miljarder euro som handelsstörande. I praktiken innebär EU:s anbud en neddragning med mellan 1,5 och 2 miljarder euro.
Under förhandlingarnas sista dag eldade EU dessutom på med ett förslag att reducera gruppen av känsliga jordbruksprodukter som är belagda med ett starkt importskydd, till exempel nöt- och fågelkött. Gruppen utgör tio procent av alla EU-jordbruksprodukter, men andelen kunde krympas till åtta procent.
Enligt EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel är det nya budet särskilt riktat till utvecklingsländerna. Men varken USA eller G-20-länderna tände på förslaget.
Samtidigt skärper den europeiska bondelobbyn sin kritik mot EU-teamets arbete. Enligt producenternas takorganisation Copa levererar EU:s förhandlare den ena eftergiften efter den andra, medan konkreta löften saknas från USA och andra WTO-partner.
Redan senaste vecka kritiserade 13 europeiska jordbruksministrar EU-kommissionen för att överskrida sina befogenheter. Ministrarna kräver att bli konsulterade i förhandlingarna. Ministrarna i Frankrike, Österrike, Belgien, Finland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Spanien, Cypern, Ungern, Litauen och Polen hade undertecknat skrivelsen.
Enligt USA-diplomater fortsätter samtalen nästa vecka. Tiden är knapp. Samförstånd om jordbruket måste nås före det viktiga toppmötet i december.
|
|