UTLÅTANDE
Östra Nylands förbund
Fredsgatan 29
06100 Borgå
ÖSTRA NYLANDS LANDSKAPSÖVERSIKT 2035
Innehåll
Landskapsöversikten innehåller framtidsbilden och verksamhetsstrategierna för landskapet. Den utgör grunden för all planering i regionen. Landskapsfullmäktige godkände den förra landskapsstrategin för Östra Nyland i november 2002. Tyngdpunkten i landskapsstrategin var närings- och kompetenspolitiken. Landskapsöversikten skall visa på den gemensamma utvecklingsbilden och strategierna för att uppnå den. Landskapsöversikten genomförs i dokumentform av landskapsplanen och landskapsprogrammet. Översikten som siktar fram till år 2035 finns nu i utkastform. Enligt utkastet har Östra Nyland två utvecklingslinjeringar, utvecklande av regionstrukturen och näringarna och kompetensen.
Allmänt
NSP har tagit del av utkastet och anser att de centrala utgångspunkterna för Östra Nylands landskapsöversikt 2035 är riktiga. De strategiska tyngdpunktsområdena och åtgärderna kunde dock tydliggöras bättre. Vi efterlyser särskilt strategiska åtgärder för att få en positiv utveckling inom hela landskapet. Trycket från huvudstadsregionen bör även beaktas bättre i översikten.
Baslantbruket har en stor betydelse för den östnyländska landsbygden och dess utvecklingsmöjligheter. Landsbygdens och hela landskapets möjligheter är även i framtiden nära förknippade med lantbruksföretagandet som bedrivs här, och dess verksamhetsförutsättningar. De jord- och skogsbruksdominerade områdena utgör till arealen den största markanvändningsformen i landskapet. NSP anser att det här även borde noteras i textdelen i landskapsöversikten.
2. Mission, vision och mål
I första meningen (s. 11) i den svenskspråkiga versionen används ett uttryck som är svårbegripligt (på finska vuorovaikutussuhteita). Vi omfattar utvecklingsvisionen för 2035.
5. Strategiska val och handlingslinjer
I utkastet konstateras helt riktigt att en fungerande infrastruktur är en grundförutsättning för företagens och befolkningens verksamhet. Bl.a. bör bristerna i landskapets interna vägnät och nätet för lätt trafik avhjälpas. Målet är även en modern datakommunikationsinfrastruktur. NSP framhåller att utvecklandet och underhållet av det perifera vägnätet är viktigt såväl för lokalbefolkningen som för sommarboende och turismen. Likaså bör snabba, tillförlitliga och förmånliga dataförbindelser finnas tillängliga även för alla på glesbygden. Detta är en av grundförutsättningarna för ett jämlikt utvecklande av hela landskapet.
En god miljö och en välfungerande infrastruktur är viktiga trumfkort för Östra Nyland. De gröna näringarna är såväl ekonomiskt som miljömässigt av stor betydelse för landskapet. Bioenergin kunde lyftas fram tydligare som ett strategiskt val. Stora utvecklingsmöjligheter finns t.ex. inom odling av bioenergigrödor på åker. Även distansarbete och underleverantörskap kan ge ny livskraft i glesbygdskommunerna.
Då man t.ex. i kapitel 5.2.3 tar upp traditionellt byggande, vård av kulturmiljön och turismverksamhet så är det skäl att påpeka att landsbygden inte bör uppfattas och framställas som ett område för närmast museiverksamhet och rekreation. Landsbygdsnäringarnas utvecklingsbehov bör beaktas och ges tillräckliga möjligheter.
Kapitel 5.3. betonar inte i tillräcklig utsträckning landsbygdsnäringarnas vikt i landskapet. Många av kommunerna har en näringsstruktur med ett mycket högt jordbruksberoende. Översikten kunde även ta upp landskapets roll och möjligheter som leverantör av livsmedel för huvudstadsregionen och St. Petersburgsområdet.
NSP anser att kapitel 5.7 innehåller sådana skrivningar som inte kan omfattas och som inte främjar en jämlik och balanserad utveckling av hela landskapet. Vi vill framhålla att byggandet inte enbart bör styras till tätbebyggelse. Byggnation ytter om centra är en förutsättning för att områdena skall hållas levande och kunna utvecklas på ett jämlikt sätt.
NSP vill betona att man i översiktsplanen även inom de starka tillväxtområdena inom landskapet bör trygga förutsättningarna för en fortsatt och rationell jord- och skogsbruksproduktion. Jord- och skogsbruksmark skall heller inte ses som en råmarksreserv för framtida bruk. Det måste reserveras tillräckligt stora enhetliga områden för jordbruksproduktion och husdjursgårdarnas behov.
I strategin ingår satsningar på att upprätthålla Östra Nylands tvåspråkiga identitet. Möjligheten till utbildning och service på sitt modersmål är en viktig del av välfärden. Samtidigt kan man dra nytta av den tvåspråkiga identiteten i det nordiska samarbetet, turismen och affärsverksamheten.
NYLANDS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND NSP r.f.
Bjarne Westerlund
Verksamhetsledare