Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
26.8.2005 / LF
Nationella inkomststödet höjdes i budgetrian
- Vi kom överens om att det nationella inkomststödet till jordbruket hålls på den nivå som jord- och skogsbruksministeriet föreslagit i nästa års statsbudget, berättade jord- och skogsbruksminister Juha Korkeaoja (c) efter att regeringens budgetria var över på onsdagskvällen.
Jord- och skogsbruksministeriet har tidigare föreslagit 608,62 miljoner i nationellt stöd i nästa års budgetförslag, men finansministeriet skar ned förslaget till 606 miljoner. Nu fick Korkeaoja i alla fall sitt förslag igenom.
Till rådgivningen kom det ett litet tillägg på 1,25 miljoner euro. Jord- och skogsbruksministeriet hade föreslagit ett anslag på 9,5 miljoner och i sin "skuggbudget" 11,9 miljoner som i år.
- Riktigt nöjd med tillägget är jag inte, säger minister Korkeaoja. Men alla var ju tvungna att banta sina förslag.
Redan samma kväll lät för övrigt riksdagsledamoten Christina Gestrin (sfp) förstå att riksdagen eventuellt höjer anslaget ytterligare så som var fallet i fjol.
Vad gäller anslaget till skogsförbättring blev det i alla fall inget tillägg i budgetrian. Det är närmast för stöd av energivirke som jord- och skogsbruksministeriet har önskat tilläggspengar. Meningen är nu att se vad regeringens arbetsgrupp för klimat och energipolitik kommer fram till kring årsskiftet. Efter det torde man kunna återkomma i en tilläggsbudget.
Litet samma öde blev det för Gårdsbrukets utvecklingsfond.
- Vi måste se hur räntestödet går åt och sedan ta upp frågan på nytt, menade Korkeaoja.
Vad gäller anslaget till enskilda vägar beklagade kommunikationsminister Leena Luhtanen (s) att man inte når upp till samma nivå som i år, 13,9 miljoner euro. Finansministeriet skar ned förslaget till 10 miljoner. Nu i anslutning till budgetrian kom regeringen i alla fall överens om 2 miljoner till.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab